Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

„Vagy harcolnak, vagy mennek a fenébe és a börtönbe” – ordított az ukrán sorozótiszt a harcolni nem akaró újoncokra

Ukrajnában újabb három hónappal meghosszabbították a hadiállapotot és az ezzel együtt járó általános mozgósítást is. Ennek értelmében – kevés kivétellel – tilos elhagyniuk az országot a 18 és 60 év közötti férfiaknak. Közben a közösségi médiában folyamatosan jelennek meg újabb és újabb megrázó videók az ukrajnai kényszersorozásokról.

Az ukrán településeket és a főútvonalakat valósággal ellepték a toborzóirodák munkatársai. Az emberek a buszokból és a lakásaikból filmezik azokat a fegyveres katonákat, akik a 18 és 60 év közötti hadköteleskorú férfiak után kutatnak.

Jobb esetben, amikor nem rendőrökkel, hanem egyedül járnak a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai, akkor a lakás bejárati ajtajára ragasztják a behívóparancsot, majd lefényképezik azt, hogy bizonyíték legyen a kézbesítésről.

Kapcsolódó tartalom

A Híradó bemutatott egy frontövezetben készült TikTok-videót, amin egy katonatiszt sűrű káromkodások közepette fenyegeti a mozgósított férfiakat, mert azok megfelelő fegyver nélkül nem hajlandók harcolni. Durva káromkodások kíséretében azt mondja nekik: „Vagy harcolnak, vagy pedig mennek a fenébe és a börtönbe, ahol majd az ügyészek foglalkoznak velük!” Amikor az egyik újonc azt válaszolja, hogy a vezetőikkel is foglalkozzanak, akkor a tiszt ráförmed és megüti.

Egy másik felvétel tanúsága szerint egy ukrajnai városban a lakosság számonkéri a katonákat és a rendőröket az utcai behívók átadása miatt.

A civilek azt követelik az egyenruhásoktól, hogy igazolják magukat, majd pedig az ellen lépnek fel, hogy egy 17 éves fiatalnak is kézbesítik a behívót.

Eközben az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője a televízióban az orosz propaganda részének nevezte az embervadászatról készült felvételeket, és azt állította: nincs szükség erőszakos fellépésre, van elég jelentkező. „A hadkiegészítő parancsnokságok előtt sorban állnak az emberek. Tudja jól, kedves szerkesztő kolléga (…) reggel héttől, fél nyolctól már sorban állnak nyugodtan az emberek, hogy egyeztessék az adataikat a toborzókkal” – állította Olekszij Danyilov.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajnában mintegy háromezer mobil sorozóbrigád kutat a korban megfelelő férfiak után.

Kárpátaljáról az elmúlt napokban többnyire fényképek jelentek meg a hadkiegészítőkről, akik buszokkal és rendőrautókkal járják a településeket. Közben az ukrán parlament újabb 90 nappal, azaz február 19-től május 20-ig meghosszabbította a hadiállapotot, és az azzal járó általános mozgósítást.

Kiemelt kép: Ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején állnak, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

Ajánljuk még