Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Szabadon engedtek több száz politikai foglyot Nicaraguában

Nicaraguában szabadon engedtek 222 politikai foglyot, aki még csütörtökön megérkezik az Egyesült Államokba – közölte az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője.

„A nicaraguai kormány egyoldalúan úgy döntött, hogy szabadon enged 222 fogva tartott személyt. Többen közülük pusztán azért töltöttek több évet börtönben rettenetes körülmények között és tisztességes eljárás nélkül, mert alapvető szabadságjogaikat akarták gyakorolni” – mondta a meg nem nevezett tisztségviselő.

Az illetékes szerint Washington közreműködik a kiszabadított emberek átszállításában az Egyesült Államokba, ahol humanitárius okból két évre tartózkodási engedélyt, jogi és orvosi segítséget kapnak. Az amerikai kormány pozitív lépésnek tartja ezt a lépést a Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai vezetés részéről – jegyezte meg.

A nicaraguai ellenzék 245 politikai foglyot tartott számon az országban, egyelőre nem tudni, hogy közülük kik és miért nem kaptak engedélyt az Egyesült Államokba távozásra.

Ortega azt állítja, hogy a 2018-as utcai megmozdulások hátterében álló ellenfeleit azért börtönözték be, mert azok magukhoz akarták ragadni a hatalmat.

Mindazonáltal emberek tízezrei menekültek el az országból, miután a biztonsági erők erőszakkal elfojtották a kormányellenes tüntetéseket. Nicaraguában a máskéntgondolkodókkal szembeni kíméletlen fellépés 2021-ben vált intenzívebbé, ellenzéki vezetők tucatjait, köztük hét elnökjelöltet tartóztattak le, és gyorsított eljárásban, szintén a nyilvánosság kizárásával ítéltek el.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még