Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Reagáltak az oroszok: Az USA-nak számolnia kell a következményekkel az Északi Áramlat robbantása miatt

| Szerző: hirado.hu
Oroszország reagált az amerikai Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró, Seymour Hersh azon állításaira, hogy az Egyesült Államok állt az Északi Áramlat 2 vezetéket ért tavaly szeptemberi robbantásos támadások mögött – számolt be a Sky News.

 

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, az újságíró által készített jelentés nem lepte meg Moszkvát, az amerikaiaknak pedig számolniuk kell a következményekkel.

Mint arról korábban beszámoltunk, Seymour Hersh többszörösen díjazott – köztük Pulitzer-díjjal is kitüntetett – amerikai oknyomozó újságíró friss cikkében kormányzati forrásokra hivatkozva leírta,

hogyan robbantotta fel az Egyesült Államok az Északi Áramlat 2 vezetéket.

Kapcsolódó tartalom

A cikkben részletezi, hogy az amerikai kormány a CIA-val karöltve hogyan tervezte meg a vezeték felrobbantását, hogyan vitték véghez a tervet, valamint hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatásait. Egészen konkrétan az Egyesült Államok búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4 tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak.

Az újságíró forrásai szerint a parancsot Joe Biden elnök adta ki.

„Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg. A washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül azt vitatták meg, hogyan lehetne a legjobban elérni ezt a célt. Ez idő alatt a kérdés nem az volt, végrehajtsák-e a küldetést, hanem az, hogy hogyan hajtsák végre anélkül, hogy nyíltan tudnák, ki a felelős érte” – fejtette ki Hersh.

Az újságíró kifejtette, hogy az Északi Áramlat vezetékeket Biden úgy tekintette, mint Putyin egy lehetséges módszerét arra, hogy a földgázt politikai és területi ambíciói érdekében fegyverként használja fel. Állítása szerint direkt megkerülték a tervezésben a kongresszust és a szenátust: „A [tervben részt vevő] búvárok kizárólag a haditengerészethez tartoztak, nem pedig az amerikai különleges műveleti parancsnoksághoz, amelynek titkos műveleteiről jelentést kell tenni a kongresszusnak, és előzetesen tájékoztatni kell a szenátus és a képviselőház vezetését – az úgynevezett Nyolcak csoportját.

A Biden-kormányzat mindent megtett, hogy elkerülje a kiszivárogtatásokat, mivel a tervezés 2021 végén és 2022 első hónapjaiban zajlott.”

A Fehér Ház tagadta a Hersh jelentésében megjelent vádakat.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz duma elnöke nemzetközi vizsgálatot sürget

Csütörtök délelőtt az orosz állami duma (a parlament alsóháza) házelnöke, Vjacseszlav Vologyin azt mondta, hogy a jelentést nemzetközi vizsgálatnak kell követnie. „A nyilvánosságra hozott tényeknek egy nemzetközi vizsgálat alapját kell képezniük, amely Bident és bűntársait bíróság elé állítja” – mondta Volodin.

Szerinte az Egyesült Államoknak kártérítést kellene fizetnie a terrortámadás által érintett országoknak.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken tavaly szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Az Északi Áramlat Ukrajna megkerülésével orosz földgázt szállított Európába.

Svéd és dán nyomozók később megállapították, hogy szabotázs történt, de a felelőst nem nevezték meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban az „angolszászokat”, elsősorban Londont hibáztatta a történtek miatt, míg a nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták.

Kiemelt kép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

Ajánljuk még