Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján – mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Hersh szerdán közzétett cikkében névtelen forrásra hivatkozva azt írta: a tavaly szeptemberi szabotázsakciót Joe Biden amerikai elnök utasítására hajtották végre.

A nyilvánosságra hozott tények nemzetközi vizsgálat alapját kell, hogy képezzék” – szögezte le Vologyin, megjegyezve, hogy felelősségre kell vonni Bident és cinkosait.

Az orosz házelnök szerint az Egyesült Államoknak kártérítést kellene fizetnie a terrortámadás által érintett országoknak.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken tavaly szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Az Északi Áramlat Ukrajna megkerülésével orosz földgázt szállított Európába.

Kapcsolódó tartalom

Svéd és dán nyomozók később megállapították, hogy szabotázs történt, de a felelőst nem nevezték meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban az „angolszászokat”, elsősorban Londont hibáztatta a történtek miatt, míg nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták.

Az orosz külügyminisztérium szerdán aláhúzta: Washingtonnak válaszolnia kell a robbanásokban játszott szerepét illető kérdésekre.

Seymour Hersh a blogján azt írta, hogy az Északi Áramlat vezetékeket az amerikai és a norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg Joe Biden közvetlen utasítására. Hersh névtelen forrása szerint a robbanótöltetet egy nyári hadgyakorlaton helyezték el, majd három hónappal később hozták működésbe.

Kapcsolódó tartalom

A 85 éves Hersh korábban számos díjat nyert oknyomozó újságírói munkájával, de több vitatott állásfoglalása is volt. Megkérdőjelezte például, hogy Szíriában az Aszad-rezsim vetett be vegyi fegyvert, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér meggyilkolásának körülményeivel kapcsolatban hazugsággal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt. A volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezésével kapcsolatban arról beszélt, hogy valószínűleg szervezett bűnözői körök próbálhatták eltenni láb alól Szkripalt, nem egy állami szervezet, vagyis nem az orosz szervek.

A Fehér Ház még szerdán reagált. „Ez totálisan hamis és teljes kitaláció” – fogalmazott Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a Hersh állításairól.

Ajánljuk még