Aktuális

Letartóztatták a népszerű sorozatsztárt

Leleplezés: Az USA robbanthatta fel az Északi Áramlatot

| Szerző: hirado.hu
Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró friss információkkal szolgált a gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban: a fő kérdés nem az volt, hogyan hajtsák végre, hanem hogy hogyan lehet úgy kivitelezni, hogy ne maradjon nyoma.

Seymour Hersh többszörösen díjazott – köztük Pulitzer-díjjal is kitüntetett – amerikai oknyomozó újságíró friss cikkében kormányzati forrásokra hivatkozva leírta,

hogyan robbantotta fel Amerika az Északi Áramlat 2 vezetéket.

A cikkben részletezi, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-val karöltve hogyan tervezte meg a vezeték felrobbantását, hogyan robbantották fel azt, valamint hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását. Egészen konkrétan az Egyesült Államok búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4 tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak.

Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

„Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg. A washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül azt vitatták meg, hogyan lehetne a legjobban elérni ezt a célt. Ez idő alatt a kérdés nem az volt, végrehajtsák-e a küldetést, hanem az, hogy hogyan hajtsák végre anélkül, hogy nyíltan tudnák, ki a felelős érte” – fejtette ki Hersh.

Kapcsolódó tartalom

Az újságíró kifejtette, hogy az Északi Áramlat vezetékeket Biden úgy tekintette, mint Putyin egy lehetséges módszerét arra, hogy a földgázt politikai és területi ambíciói érdekében fegyverként használja fel – olvasható a Mandiner oldalán. 

Mint írta, direkt megkerülték a tervezésben a kongresszust és a szenátust: „A [tervben részt vevő] búvárok kizárólag a haditengerészethez tartoztak, nem pedig az amerikai különleges műveleti parancsnoksághoz, amelynek titkos műveleteiről jelentést kell tenni a kongresszusnak, és előzetesen tájékoztatni kell a szenátus és a képviselőház vezetését – az úgynevezett Nyolcak csoportját.

A Biden-kormányzat mindent megtett, hogy elkerülje a kiszivárogtatásokat, mivel a tervezés 2021 végén és 2022 első hónapjaiban zajlott.”

Mint írta, a CIA 2022 elején bejelentette, megtalálták a megfelelő módszert az Északi Áramlat felrobbantására.

„Ami ezután következett, az megdöbbentő volt. Február 7-én, kevesebb mint három héttel az Ukrajna elleni elkerülhetetlennek tűnő orosz invázió előtt Biden találkozott a Fehér Ház irodájában Olaf Scholz német kancellárral, aki némi ingadozás után most már határozottan az amerikai csapat mellett állt. Az ezt követő sajtótájékoztatón Biden dacosan kijelentette: »Ha Oroszország betör (…) nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki«” – írta.

Kapcsolódó tartalom

Kifejtette, hogy Norvégia volt a tökéletes terület a vezeték felrobbantására: „Washingtonban a tervezők tudták, hogy Norvégiába kell menniük. »Gyűlölték az oroszokat, a norvég haditengerészet pedig tele volt kiváló tengerészekkel és búvárokkal, akiknek több generációnyi tapasztalatuk volt a rendkívül jövedelmező mélytengeri olaj- és gázfeltárásban« – mondta a forrás. Megbízhattak bennük abban is, hogy titokban tartják a küldetést. (A norvégoknak más érdekeik is lehettek. Az Északi Áramlat megsemmisítése – ha az amerikaiaknak sikerülne véghezvinniük – lehetővé tenné Norvégia számára, hogy sokkal több saját földgázt adjon el Európának).”

Kapcsolódó tartalom

Hersh leírta, hogy

az amerikaiak C4 tölteteket helyeztek a vezetékre, amiket egy szonárrendszerrel robbantottak fel.

„2022. szeptember 26-án a norvég haditengerészet P8-as felderítő repülőgépe látszólag rutinrepülést végzett, és ledobott egy szonárbóját. A jel a víz alatt terjedt, először az Északi Áramlat 2, majd az Északi Áramlat 1 felé. Néhány órával később a nagy erejű C4-es robbanószerkezetek működésbe léptek, és a négy csővezetékből három üzemképtelenné vált. Néhány percen belül a lezárt csővezetékekben maradt metángáz tócsái a víz felszínén terjedtek, és a világ megtudta, hogy valami visszafordíthatatlan történt.”


Kiemelt kép: A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)

Ajánljuk még