Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Fagyhalál fenyegeti a földrengések meg nem talált túlélőit – az áldozatok száma meghaladta a 16 ezret

Meghaladta a 16 ezret a törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma. Több mint három nappal a katasztrófa után egyre kisebb az esély arra, hogy a mentőcsapatok túlélőket találnak. Közben tömegek éjszakáznak a szabad ég alatt, így fokozottan ki vannak téve a fagyási sérüléseknek. A WHO arra figyelmeztet, hogy a földrengések túlélői sincsenek biztonságban – számolt be az M1 Híradó.

Kislánnyal a kezében siet a mentőautóhoz a keresőcsapat egyik tagja a törökországi Antakyában. A gyereket csütörtök hajnalban emelték ki a romok alól, több mint 72 órával azután, hogy otthona összedőlt a földerengésben. Közben a mentőcsapatok életjelet kaptak a kislány apjától is, aki szintén a romok alatt rekedt. Gyermeke után alig két órával a férfit is sikerült a felszínre hozni. A keresőcsapat kitörő örömmel ünnepelte a sikeres mentést, három nap elteltével ugyanis rohamosan csökken az esélye annak, hogy túlélőket találjanak. Munkájukat ráadásul a fagyos idő és a rengeteg utórengés is nehezíti. A halottak száma pedig folyamatosan nő.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a fagyásveszély miatt másodlagos katasztrófa fenyeget.

Kapcsolódó tartalom

A hideg a katasztrófa túlélőinek is komoly gondot okoz: sokan tárbortüzek körül a szabad ég alatt töltik az éjszakákat. Tömegek táboroznak otthonaik romjai között, és várják a híreket a törmelék alatt rekedt hozzátartozóikról.

„A házunk teljesen megsemmisült három nappal ezelőtt. Sok ember még mindig a romok alatt van, köztük az anyám és a bátyám is. A második emeleten voltak egy hatemeletes társasházban. A munkagépek csak nemrég kezdtek el dolgozni. Mi magunk is próbáljuk eltakarítani a törmeléket, de sajnos nem vagyunk alkalmasak erre a munkára” – panaszolta egy nő.

Kapcsolódó tartalom

A műholdfelvételeken jól látszik a pusztítás mértéke: volt, ahol egész lakónegyedek váltak a földdel egyenlővé. A képeken az is kivehető, hogy a hatóságok minden talpalatnyi nyílt terültre sátorokat állítottak fel, ahonnan irányítani tudják a mentést, és az utórengések is kevésbé fenyegetik őket.

Már több tucat ország küldött segélyszállítmányokat és mentőegységeket a térségbe. A török külügyi tárca pedig bejelentette: a szomszédos Szíria felé határátkelőhelyeket nyitnak meg, hogy a segítség könnyebben eljuthasson oda. A keresőcsapatok és az egészségügyi ellátás mellett élelemre és ivóvízre is szükségük van a helyieknek, a vízvezetékek ugyanis súlyosan megrongálódtak a földrengésben.

Kapcsolódó tartalom

A 7,8-es földrengés a török–szír határon volt hétfő hajnalban. Ezt csaknem 150 újabb rengés kísérte. A csütörtök hajnali adatok szerint Törökországban 12 ezernél is több halottja lehet a katasztrófának. Szíriában pedig megközelíti a 3 ezret az áldozatok száma. Törökországban 63 ezer, Szíriában pedig 5 ezer sérültről tudnak a hatóságok.

Ajánljuk még