Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Elon Musk: A legtöbben nem érzékelik a III. világháború veszélyét

| Szerző: hirado.hu
Elon Musk techmilliárdos arra figyelmeztetett, hogy a legtöbben nem érzékelik a III. világháború veszélyét, azonban az ukrajnai konfliktus egyre inkább eszkalálódik.
Romok Bahmutban, a távolban harcok füstje gomolyog 2023. január 20-án. Az orosz erők ostroma miatt az ukrán hatóságok a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő város kiürítésére szólították fel a lakosságot, ennek ellenére mintegy nyolcezren az otthonmaradást választották. A városban megszűnt a villany-, a gáz-, a vízszolgáltatás és a távfűtés (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn tartott beszédében fejezte ki félelmét, ugyanis szerinte

az emberiség tágra nyílt szemekkel egy kiterjedtebb háború felé menetel.

„Nem lehetne, hogy ne csináljuk meg a harmadik világháborút?” – kommentálta az ENSZ-főtitkár felszólalását Luke Rudkowski újságíró, akinek Twitter-bejegyzésére Elon Musk azt írta: „a legtöbben nem veszik észre a veszélyt.

Annak ellenére, hogy Musk a SpaceX Starlink műholdas internetrendszerét biztosította az ukrán kormány számára,

a háború elhúzódásának támogatói számos alkalommal támadták Muskot, amiért a békére szólított fel

– emlékeztetett a Summit News hírportál.

Egy képernyőképen Elon Musk látható és a Twitter logója egy mobiltelefonon Ankarában, Törökországban 2022. október 6-án (Muhammed Selim Korkutata/Anadolu Agency)

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a múlt héten bizonyítékok nélkül továbbá azt állította, hogy Musk korlátozza az Ukrajna-barát Twitter-fiókok elérhetőségét, annak érdekében, hogy az orosz propaganda terjesztését elősegítse.

Az orosz védelmi minisztérium által videófelvételrõl készített és 2023. január 13-án közreadott képen orosz tüzérek 152,4 mm-es Mszta-B önjáró lövegekkel tüzelnek a kelet-ukrajnai donyecki területen. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők elfoglalták a donyecki területen fekvő Szoledar városát (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Elon Musk már korábban is tett az ukrán válsággal kapcsolatos kijelentéseket, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy

az orosz–ukrán háború könyörtelen eszkalációja a világ biztonságát veszélyezteti.

Kapcsolódó tartalom

A Nyugat Oroszország ellen vívja a háborút?

A hírportál kiemelte, januárban Annalena Baerbock német külügyminiszter megdöbbenést keltett, miután kijelentette, „háborút vívunk Oroszország ellen. Zoran Milanovic horvát elnök pedig őrültségnek nevezte a külügyminiszter állítását, és több szerencsét kívánt Németországnak, jelezvén, hogy a konfliktusnak remélhetőleg sikeresebb kimenetele lesz, mint 70 évvel ezelőtt.

Donald Trump korábbi amerikai elnök tegnapi videóüzenetében Joe Biden jelenlegi elnök évértékelőjére reagálva hangsúlyozta, a harmadik világháború küszöbén állunk.

Az exelnök egy korábban közzétett kampányvideójában pedig arról beszélt, hogy

„ha én lennék az elnök, az orosz–ukrán háború soha nem történt volna meg (…) soha az életben”.

De még most is, ha én lennék az elnök, 24 órán belül képes lennék tárgyalni ennek a szörnyű és gyorsan eszkalálódó háborúnak a befejezéséről” – tette hozzá Trump.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ukrán katona egy 120 mm-es aknavetővel lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2023. január 11-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Ajánljuk még