Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Az illegális bevándorlás lesz a ma kezdődő uniós csúcs egyik fő témája

Csütörtökön kétnapos EU-csúcs kezdődik Brüsszelben. Az állam- és kormányfők találkozójának egyik fő témája ismét az illegális bevándorlás lesz, ugyanis tavaly, csaknem annyi migráns érkezett az unió területére, mint a rekordnak számító 2015-2016-ban. Közben változás tapasztalható a brüsszeli vezetők hozzáállásában, mert már ők is a határvédelem fontosságát hangsúlyozzák. Orbán Viktor miniszterelnök ismét felszólította Brüsszelt, hogy szálljon be a határvédelem finanszírozásába.

A migránsok ellepték belgrád parkjait, a téli időjárás sem tántorítja el őket, amint megkapják az útbaigazítást, máris folytatják útjukat az Európai Unió irányába.

„Pakisztánon, Iránon, Törökországon, Bulgárián is átkeltem már. Szerbiából Magyarországra megyek. Át kell jutnom a magyar határon is, de ez nekünk afgánoknak nem lesz nehéz” – vallotta egy afgán migráns az M1 stábjának Belgrádban, de arra már nem válaszolt, hogy miért tartja könnyűnek a magyar határon való átjutást.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormány hatalmas nemzetközi ellenszélben kezdett hozzá a határkerítés megépítéséhez és ezáltal az EU külső határainak megvédéséhez.

Úgy tűnik azonban, hogy az egykor a magyar kormányt 2015-ben élesen támadó nyugati-európai hangok mintha 180 fokos fordulatra készülnének.

A Frontex legfrissebb adataival kezdte múlt szerdai beszédét Ursula von der Leyen Brüsszelben.

Kapcsolódó tartalom

Az uniós határvédelmi ügynökségre hivatkozva azt mondta: 2016 óta nem látott csúcsot döntött az Európába érkező illegális bevándorlók száma.

Majdnem tíz évbe telt számunkra, amíg tudomást vettünk arról, hogy ez a valóság

– mondta Ursula von der Leyen.

A Kossuth Rádióban és a közösségi oldalán is reagált Orbán Viktor a bizottsági elnök szavaira. Bejegyzésében a kormányfő úgy fogalmazott:

„Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz”.

Kapcsolódó tartalom

A csütörtökön kezdődő uniós csúcs egyik fő témája is az illegális migráció megfékezése lesz. A találkozót előkészítő brüsszeli tanácskozáson az eddig tabunak számító határkerítések finanszírozása is előkerült.

Kapcsolódó tartalom

Ulva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa ugyanakkor a múlt héten, brüsszeli újságíróknak még azt nyilatkozta: a falak építése az Európai Unió körül nem jó megoldás.

„Az EU költségvetésében nincs erre pénz. Tehát ha háborúkra és kerítésekre kellene pénzt költenünk, akkor másra nem marad pénz”

mondta Ulva Johanson aki később már úgy fogalmazott: „nem zárja ki, hogy a külső határok ellenőrzéséhez szükséges infrastruktúrát uniós költségvetésből finanszírozzák” – mondta Ylva.

Szerbia, Ausztria és Magyarország vezetői tavaly novemberben írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében közösen lépnek fel az illegális migráció megfékezése érdekében a balkáni útvonal mentén. A cél az, hogy már Szerbia déli határán megállítsák az illegális bevándorlókat.

Kapcsolódó tartalom

Az együttműködés keretében szerdán a második magyar rendőri kontingens indult el a szerb-észak-macedón határra. A kontingens búcsúztatóján a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, tavaly csaknem 270 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a hatóságok Magyarország déli határán.

„Ez egy óriási szám, hiszen több mint kétszerese az azt megelőző évinek, és azt megelőző évi is két és félszerese volt az egyel korábbi évinek. Láthatóan ez a szám emelkedett, és az első bő egy hónap adataiból azt látjuk, hogy nem csökkent az intenzitás tavalyhoz képest a magyar határon”

– mondta Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön kezdődő uniós csúcsot előkészítő videókonferencián ismét felszólította Brüsszelt, hogy szálljon be a határvédelem finanszírozásába. Ahogy a kormányfő fogalmazott: a kerítések ugyanis egész Európát védik.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: EPA/Olivier Matthys

Ajánljuk még