Fontos

Ma 10 órától Kormányinfó lesz

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ausztrália eltávolítja a kínai gyártmányú térfigyelő kamerákat

Az ausztrál kormány eltávolítja a védelmi minisztérium irodáiban használt, kínai gyártmányú térfigyelő eszközöket, hogy megvizsgálja, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e – közölte Richard Marles védelmi miniszter szerdán.

Az intézkedés előzménye, hogy tavaly novemberben Nagy-Britannia biztonsági kockázatokra hivatkozva arra kérte a kormányhivatalait, hogy ne telepítsenek kínai gyártmányú megfigyelő kamerákat épületeikbe. Hasonló okokból korábban az Egyesült Államokban több kínai vállalat termékeit is betiltották.

A védelmi minisztériumban értékeljük az összes megfigyelési technológiát, és ahol ilyen kamerákat használunk, azokat eltávolítjuk” – mondta Marles az ABC rádiónak adott interjúban.

James Person ellenzéki képviselő saját kutatása során kiderítette, hogy a Hangzhou Hikvision Digital Technology és a Dahua Technology Co. – részben a kínai állam tulajdonában lévő – vállalat csaknem ezer darab kameráját telepítették, több mint 250 ausztrál kormányzati hivatalban.

Paterson, aki a kiberbiztonságért és a külföldi beavatkozási kísérletek elleni küzdelemért felelős árnyékminiszter sürgette, hogy a kormány mielőbb álljon elő egy tervvel az összes ilyen kamera eltávolítására.

Kapcsolódó tartalom

A Hikvision elutasította az ausztrál vádakat, a vállalat szerint kameráik megfelelnek az összes vonatkozó ausztrál törvénynek és a szigorú biztonsági szabályoknak. A vállalat közlése szerint nem férnek hozzá a kamerák végfelhasználóinak adataihoz, és arról nem vezethetnek sem adatbázisokat.

A Dauha egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére.

Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, nem aggódik amiatt, hogy Kína miképpen reagálna majd a kamerák esetleges eltávolítására. „Ausztrália nemzeti érdekeinek megfelelően cselekszünk. Ezt átláthatóan tesszük, és ezt fogjuk tenni a jövőben is” – mondta Albanese újságíróknak.

A két ország kapcsolata 20118-ban mérgesedett el, amikor Ausztrália biztonsági kockázatokra hivatkozva megtiltotta, hogy a kínai Huawei részt vegyen az ausztrál 5G hálózat kiépítésében.

Válaszul Kína vámot vetett ki több ausztrál termékre.

Az utóbbi időben ugyanakkor Ausztrália 2022-ben megválasztott baloldali kormánya igyekszik rendezni a viszonyát Kínával.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még