Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Teljesíthetetlen zöld átállás – vitatott zöldpolitikája nehezítheti Ursula von der Leyen újraválasztását

| Szerző: hirado.hu
Brüsszel lassan kampányüzemmódba kapcsol, hiszen Ursula von der Leyen ötéves hivatali ideje a 2024-es európai parlamenti választásokkal lejár. De vajon esélyes-e egy újabb elnökségre az Európai Bizottság élén von der Leyen, egyre gyakrabban inkább diktátum-szerűnek emlegetett zöld programjaival?

 

Európa számára ez a Holdra szállás pillanata – így jellemezte a tervezett Európai Zöld Megállapodást mandátuma kezdetén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki pozícióját „a katasztrofális éghajlatváltozás megállításának” kívánta szentelni – emlékeztet a Politico, rámutatva:

Ursula von der Leyen ötéves hivatali ideje a 2024-es európai választásokkal ér véget, így Brüsszel kampányüzemmódba kapcsolt.

Kapcsolódó tartalom

Teljesíthetetlen „zöld”-ségek

Von der Leyen megválasztása óta mintha egy emberöltő telt volna el: pandémia, háború, infláció következett, majd egy nagyszabású amerikai terv, éppen a zöld befektetők elcsábítására – vázolja a brüsszeli lap.

Az Európai Zöld Megállapodást

teljesíthetetlennek nevezte a magyar Nemzeti Agrárkamara is,

rámutatva: annak céljai olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.

Megindult a birnami erdő?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke, Frans Timmermans, az EB alelnöke, az európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora és Kadri Simson energiaügyért felelõs biztos (b-j) az uniós tagállamok földgáz-felhasználásának csökkentésérõl tartott sajtótájékoztatón Brüsszelben 2022. július 20-án. Az új javaslatcsomag célja, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást Európában. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ha az Európai Bizottság elnöke nekivág a második ciklusnak, a sikeres megmérettetés két feltétele: Németország támogatása és az EU 27 tagállami vezetőjének jóváhagyása. Ezen kívül igen hasznos lenne számára saját páneurópai politikai pártja, az Európai Néppárt (EPP) támogatása, jelöltként indítása.

Kapcsolódó tartalom

Csakhogy a kormánykoalíciós megállapodás értelmében éppen a Zöldek választhatnák ki Németország következő biztosát. A német néppárti delegáció pedig nemrég szembesítette a Bizottság elnökét azzal, hogy

túl messzire és túl gyorsan tör előre a „zöld menetrend.”

Von der Leyen tehát próbálja megtalálni az egyensúlyt, megőrizve zöld elkötelezettségét anélkül, hogy túlságosan vállalkozásellenesnek tűnne –írja a Politico. A lap tudósítóját az iparpárti lobbi emberei igyekeztek biztosítani: a bizottsági elnök nagyobb figyelmet fordít ezentúl a vállalkozások és az ipar igényeire, mint

„a zöld eszmékre alapozott, fejvesztett rohanásra.”

Kapcsolódó tartalom

Nyitókép: Ursula von der Leyen, a nyugat-balkáni csúcstalálkozón, 2022. november 3-án, Berlinben. Egy fordulattal lemaradt. (Fotó: Britta Pedersen/dpa/Getty Images).

 

Ajánljuk még