Aktuális

Orbán Viktor a kopt pápát fogadta

Tabuk dőlhetnek meg, Brüsszel eddigi politikája egyre tarthatatlanabb

Holnaptól kétnapos EU-csúcsot tartanak az unió állam- és kormányfői Brüsszelben. A találkozó egyik fő témája ismét az illegális migráció lesz, ugyanis tavaly csaknem annyi migráns érkezett az unió területére, mint 2015-16-ban. Közben változás tapasztalható a brüsszeli vezetők hozzáállásában, mert már ők is a határvédelem fontosságát hangsúlyozzák. Orbán Viktor miniszterelnök ismét felszólította Brüsszelt, hogy szálljon be a határvédelem finanszírozásába.

A migránsok jelenléte a téli időszakban sem szűnt meg a szerb fővárosban. Az idegenek amint megkapják az útbaigazítást, máris folytatják útjukat az Európai Unió irányába.

„Pakisztánon, Iránon, Törökországon, Bulgárián is átkeltem már. Szerbiából Magyarországra megyek. Át kell jutnom a magyar határon is, de ez nekünk, afgánoknak nem lesz nehéz” – vallotta egy afgán migráns az M1 stábjának Belgrádban, de arra már nem válaszolt, hogy miért tartja könnyűnek az átjutást a magyar határon.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormány 2015-ben hatalmas nemzetközi ellenszélben kezdett hozzá a határkerítés megépítéséhez, és ezáltal az EU külső határainak megvédéséhez. Úgy tűnik azonban, hogy az egykor a magyar kormányt élesen támadó nyugati-európai hangok mintha 180 fokos fordulatra készülnének.

Kapcsolódó tartalom

A Frontex legfrissebb adataival kezdte múlt szerdai beszédét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Az uniós határvédelmi ügynökségre hivatkozva azt mondta: 2016 óta nem látott csúcsot döntött az Európába érkező illegális bevándorlók száma.

„Majdnem tíz évbe telt számunkra, amíg tudomást vettünk arról, hogy ez a valóság”

– mondta Ursula von der Leyen.

„Jó reggelt kívánok!”

– így reagált a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök a bizottsági elnök szavaira, a közösségi oldalán pedig úgy, hogy „Na ugye”. A kormányfő úgy fogalmazott:

„Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz.”

Kapcsolódó tartalom

Tabuk dőlhetnek meg

A csütörtökön kezdődő uniós csúcs egyik fő témája az illegális migráció megfékezése lesz. A találkozót előkészítő brüsszeli tanácskozáson az eddig tabunak számító határkerítések finanszírozása is előkerült. Az Európai Bizottság belügyi biztosa ugyanakkor a múlt héten, brüsszeli újságíróknak még azt nyilatkozta: a falak építése az Európai Unió körül nem jó megoldás.

Tüntető migránsok a Horgos–Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

„Az EU költségvetésében nincs erre pénz. Tehát ha háborúkra és kerítésekre kellene pénzt költenünk, akkor másra nem marad pénz” – mondta Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa, aki később már úgy fogalmazott: nem zárja ki, hogy a külső határok ellenőrzéséhez szükséges infrastruktúrát uniós költségvetésből finanszírozzák.

A kerítések egész Európát védik

Sok migráns érkezik a balkáni útvonalon olyan új országokból is, amelyekből korábban nem volt jellemző a tömeges illegális bevándorlás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója példaként indiaiakat, pakisztániakat, nepáliakat, bangladesieket említve. Bakondi György úgy fogalmazott: a biztonság iránti igény – a közelgő uniós választásokra is tekintettel – arra ösztönzi az uniós döntéshozókat, hogy a külső határok őrizetére nagyobb hangsúlyt helyezzenek.

„Fontos lenne abból a szempontból is, hogy a magyar álláspont változatlansága mellett, annak elfogadása mellett ez azt jelzi, hogy ez mégis csak egy helyes álláspont lehetett. Függetlenül attól, hogy az elmúlt években számtalan politikai támadás érte a magyar kormány migrációs politikáját”

– magyarázta Bakondi György.

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön kezdődő uniós csúcsot megelőző közös szerdai videókonferencián ismét felszólította Brüsszelt, hogy szálljon be a határvédelem finanszírozásába. Ahogy a kormányfő fogalmazott: a kerítések ugyanis egész Európát védik.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép:  Illegális migránsok tűz mellett melegednek, miközben az A1-es autópálya mellett, Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben lévõ táboruk kiürítésére készülnek 2020. november 17-én. Később a francia rendőrség felszámolta a mintegy 2500 migráns táborát. MTI/EPA/Yoan Valat

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
Az Európai Bizottság elnöke és az Európai Néppárt elnöke Brüsszelben arról beszélt: a jelentősen fokozódó migrációs nyomás miatt Európa érdeke az erős külső határok biztosítása, és kivételes esetekben kerítésekre is szükség van. Ursula von der Leyen beismerte, hogy közel tíz évbe telt, mire belátták, mi a valóság.
Külföld

Ajánljuk még