Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Szökésben lévő olasz maffiózót fogtak el Balin

Az indonéz rendőrség elfogta Bali szigetén egy kábítószerbűncselekmények miatt körözött, hét éve szökésben lévő olasz maffiózót – közölték szerdán az olasz hatóságok.

A 32 éves Antonio Strangio, akit az olasz csendőrség közreműködésével a turisták kedvelt úticéljának számító Balin, a Ngurah Rai nemzetközi repülőtéren vettek őrizetbe, a hírhedt calabriai ‘ndrangheta bűnszervezet San Luca klánjának tagja.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet által is vörös jelzéssel körözött férfi olaszországi szökése nyomán 2016 óta Ausztráliában élt és éppen onnan érkezett repülőn, amikor február 2-án sikerült elcsípni. Strangio egyebek mellett kábítószerek előállításával és csempészésével vádolják.

Olasz-ausztrál kettős állampolgárságának köszönhetően eddig el tudta kerülni kiadatását.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök üdvözölte a történteket és felidézte, hogy mindössze néhány hete sikerült kézre keríteni Matteo Messina Denaro maffiavezért, aki álnéven élt Szicílián.

A múlt héten pedig a franciaországi Saint Étienne-ben elfogták a 2006 óta szökésben volt Edgardo Grecót, akit egy 1991-es kétrendbeli gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítéltek és európai elfogatóparancs alapján körözést adtak ki ellene.

A kormányfő kiemelte, hogy a szervezett bűnözés elleni harcot továbbra is kormánya egyik kiemelt feladatának tekinti.

Strangio letartóztatásával 42-re emelkedett az elmúlt három évben szerte a világban elfogott olasz szökevények száma. A ‘ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiája. Meghatározó szerepet játszik a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még