Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Srí Lankán a hatóságok meghallgatták a volt elnököt a rezidenciáján talált pénzösszegek ügyében

Meghallgatták a Srí Lanka-i hatóságok az ország volt elnökét az államfői rezidencián tavaly talált pénzösszegek miatt – közölte a colombói rendőrség szerdán a sajtóval.

Gotabaja Radzsapaksza rezidenciáját tavaly júliusban rohamozták meg kormányellenes tüntetők, és a ház magánlakrészében több mint 17 millió Srí Lanka-i rúpiát (17 millió forint) találtak. Az összeget átadták a hatóságoknak.

A tájékoztatás szerint a rendőrök hétfőn vonultak ki Radzsapakszához, a meghallgatás mintegy három órán át tartott.

Az ügyben a colombói bíróság még novemberben rendelt el vizsgálatot.

A elnök tavaly nyáron lemondásra kényszerült bátyjával, a volt miniszterelnökkel, Mahindával együtt. Gotabaja Radzsapaksza 2022. július 13-án menekült el a szigetországból felesége és két testőre kíséretében a légierő egyik gépével, nem sokkal rezidenciája megrohamozása után. A külföldi emigrációból szeptember elején tért vissza.

Lemondásával Gotabaja Radzsapaksza elveszítette mentelmi jogát, így hazatértével újra megindíthatják ellene azokat a korrupciós pereket, amelyeket 2019-es hivatalba lépésével felfüggesztettek.

Az amerikai-Srí Lanka-i kettős állampolgár Gotabaja Radzsapaksza ellen emellett 2019-ben több amerikai bíróság is pert indított, a tamil rabok 2009-es, Radzsapaksza védelmi minisztersége idején történt megkínzása miatt, valamint Laszanta Vikrematunge Srí Lanka-i újságíró meggyilkolása ügyében.

Ajánljuk még