Fontos

Orbán Viktor üzent a háromnapos kormányülés után

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Scholz: A következő EP-választásig megvalósítható a menekültügyi reform

A 2024-es európai parlamenti (EP-) választásig megvalósítható az Európai Unió menekültügyi rendszerének reformja – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár hangsúlyozta, hogy az utóbbi 12 hónapban tapasztalt „ütem és pragmatizmus” megőrzésével a jelenlegi EU-s törvényhozási ciklusban el lehet fogadni a menekültügyi rendszer reformját.

Kapcsolódó tartalom

A sikeres reform és a tervezett új rendszer első számú eleme, „alfája és ómegája” az érkezők pontos nyilvántartása, hiszen „tudnunk kell, hogy ki jön Európába, és miért”.

A második számú elem a közösség külső határának „hatékony ellenőrzése” a külső határon fekvő tagállamok, a szomszédos országok és az EU-s határigazgatási szervezet, a Frontex közreműködésével

– fejtette ki Olaf Scholz.

Szavai szerint a reform harmadik alkotóeleme az „önkéntes szolidaritás”. Ez azt jelenti, hogy a külső határon fekvő tagállamoknak a határ ellenőrzésére és a menedékkérők regisztrációjára vonatkozó felelősségét „összekapcsolják” a többi tagállam menedékkérők önkéntes befogadását jelentő szolidaritásával.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még