Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Peking megvédi érdekeit, de stabilizálni akarja kapcsolatait Washingtonnal és Canberrával

A pekingi kormány kínai érdekek melletti határozott kiállását hangsúlyozta szerdán a kínai külügyminisztérium szóvivője, ám egyúttal a kínai-amerikai, valamint a kínai-ausztrál kapcsolatok normalizálásáért szállt síkra.

Határozottan meg fogjuk védeni Kína szuverenitását, biztonságát és üzleti érdekeit, de felszólítjuk Washingtont, működjön együtt velünk a kétoldalú kapcsolatok szilárd, stabil szintre helyezésében” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Mao Ning.

Leszögezte azt is, hogy Kína nem fél versenyre kelni az Egyesült Államokkal, de a pekingi kormány reméli, a kétoldalú kapcsolatokat nem csupán ez a rivalizálás fogja meghatározni.

Versengés ürügyén szapulni egy országot, korlátozni a törvény által megengedett fejlesztési programjait és gyengíteni ipari és ellátó láncait, nos, ez a viselkedés nem illik egy nagy és felelősségteljes országhoz” – húzta alá, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak elfogulatlanul és gyakorlatiasan kell Kínára tekintenie.

Joe Biden amerikai elnök a kongresszusban kedden elmondott évértékelő beszédében az amerikai-kínai viszonyra kitérve azt mondta, az Egyesült Államok versengést akar és nem konfliktust, de ha szükséges, megvédi érdekeit, ahogy tette a múlt héten – utóbbival az Egyesült Államok légterét keresztező kínai léggömb megsemmisítésére utalt.

Kapcsolódó tartalom

Washington és Peking között a múlt héten újult ki a feszültség, a szóban forgó léggömb amerikai légtérbe jutása nyomán. Bár Kína sietett leszögezni, hogy egy eltévedt meteorológiai ballonról van szó, a Pentagon kémléggömbnek minősítette a légi eszközt és megsemmisítette.

Az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül, ha Kína megsérti szuverenitását” – fogalmazott beszédében Biden.

A két nagyhatalom között az utóbbi években elmérgesedett a viszony több vitás kérdés – például a hszincsiangi ujgurok emberi jogi helyzete és a kereskedelem terén folytatott versengés – miatt.

Az Egyesült Államok emellett októberben elrendelte a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható chipek exportjának korlátozását, valamint a félvezetők gyártásához szükséges berendezések Kínába szállítását.

Kapcsolódó tartalom

Ugyancsak szerdán Mao Ning a Peking és Canberra közötti kapcsolatok stabilabbá tételét is sürgette, alig két nappal Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter és ausztrál kollégája, Don Farrell virtuális egyeztetése után, melyet Canberra sikeresnek minősített.

Kína kész együttműködni Ausztráliával és kölcsönös tiszteleten nyugvó párbeszédet folytatni” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a két országnak közös nevezőt kell találnia, félretéve az ellentéteket.

Az ausztrál-kínai kapcsolatok 2018-ban indultak romlásnak, miután Ausztrália kizárta a Huawei és ZTE kínai mobilgyártókat az ausztrál 5G hálózat kiépítéséből, Kína pedig kereskedelmi szankciókat vezetett be Ausztráliával szemben. Canberra mindemellett nehezményezte Kína fokozódó fegyverkezését a régióban.

Ajánljuk még