Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Oroszlánfókák és madarak pusztultak el tömegesen a madárinfluenza miatt

Az elmúlt hetekben csaknem hatszáz oroszlánfóka és mintegy 55 ezer vadon élő madár pusztult el madárinfluenza következtében Peruban – közölte a természetvédelmi területekért felelős országos szolgálat (SERNANP).

A súlyosan fertőző H5N1 vírus okozta betegség miatt elhullott madarakat az ország nyolc védett partszakaszán találták a vadőrök, az 585 elpusztult oroszlánfókát pedig hét védett tengeri élőhelyen számolták össze. A természetvédelmi szolgálat keddi közleménye szerint az elhullott madarak között pelikánok, több sirályfaj példányai és pingvinek is voltak.

A laboratóriumi vizsgálatok az elpusztult oroszlánfókákban is kimutatták a H5N1 vírus jelenlétét, ami miatt a hatóságok fokozott biológiai készültségi protokollt vezettek be.

A perui erdészeti és vadvédelmi szolgálat (SERFOR) figyelmeztette a lakosságot, hogy ők és háziállataik is kerüljék a tengerparton az oroszlánfókákat vagy tengeri madarakat.

Tavaly decemberben a perui hatóságok 37 ezer madarat öltek le egy csirkefarmon a madárinfluenza miatt, hogy megelőzzék a járvány átterjedését a vadonélő állatokra. Ezt megelőzően, novemberben, miután három H5N1 vírussal fertőzött pelikánt találtak, 180 napos egészségügyi készültséget rendeltek el az országban.

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (SENASA) szerint a madárinfluenzát Észak-Amerikából érkezett költözőmadarak hurcolták be magukkal.

2021 vége óta Európában is küzdenek a madárinfluenzával, de Észak- és Dél-Amerikában is súlyos járványok pusztítanak.

Azonban ritkán fordul elő, hogy a madárinfluenza emlősökre is átterjed. A közelmúltban viszont Nagy-Britanniában fertőzött rókát, Franciaországban fertőzött macskát, Montanában pedig fertőzött grizzlyt találtak. Vélhetően úgy betegedtek meg, hogy fertőzött madarat ettek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még