Aktuális

Ma 14.30-kor Kormányinfó!

Nem is gondolná, melyik országban jár a legtöbb szabadság

| Szerző: hirado.hu
A Resume.io a világ 197 országában elemezte a fizetett szabadságra és a munkaszüneti napokra vonatkozó törvényi előírásokat. Kiderült, hogy egy igencsak meghökkentő helyen járnak a legjobban a dolgozók, míg a világ legnagyobb gazdasága az utolsók közt kullog, ha a munkavállalóknak kiosztott, törvényben meghatározott pihenőidőről van szó.

A Resume.io a kormányok honlapjain elérhető, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a nemzetközi munkaügyi szervezet által közölt adatokra hivatkozva 197 országban vizsgálta meg a fizetett szabadnapokra és a fizetett munkaszüneti napokra vonatkozó törvényeket. Az eredmény pedig igencsak meglepő.

Kapcsolódó tartalom

Irán az élen, az Egyesült Államok az utolsók közt

Az elemzés során a médium kétféle értéket vett alapul. Fizetett szabadságként a törvényben meghatározott, a munkavállaló által kijelölhető minimális éves szabadnapok számát vette. Fizetett munkaszüneti napokként a Resume.io a fizetett szabadság és a munkaszüneti napok összegét számította ki.

A térképet ide vagy a képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti

Az összesített értékeket tekintve a táblázat élén az afrikai és közel-keleti országok állnak. Az egész világban Iránban van éves szinten a legtöbb törvényben előírt szabadnap (53), egy héttel több, mint a második helyen álló San Marinóban (46). Az észszerű, 26 nap fizetett szabadság mellett Iránban közel egy hónapnyi munkaszüneti nap a dolgozók rendelkezésére áll (27 nap).

Az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország, ahol nincs törvényileg előírt fizetett szabadság, így a vonatkozó lista legvégén kullog. Amerikában a fizetett szabadság a munkáltató belátása szerint jár, egy átlagos munkavállaló 14 napot kap az adott vállalatnál töltött első év után. Ennek ellenére az OECD szerint a tengerentúli államban a dolgozók 15 százaléka egyáltalán nem kap fizetett szabadságot.

A térképet ide vagy a képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti

Habár az Egyesült Államokban évi tíz „törvényileg előírt munkaszüneti nap” van, a privát szektorban a munkáltatóknak ezeket a napokat nem kötelességük kiadni (kivéve Massachusettsben és Rhode Islanden). Az állami és szövetségi szervezetek, illetve néhány magáncég szabadságként bocsátja a dolgozók rendelkezésére az ünnepnapokat.

A Resume.io elemzése szerint a fizetett ünnepnapok átlagos száma országonként 11,8, Európában San Marino vezeti a sort 20-szal. A világ legkisebb köztársaságában egyébként az összesített, fizetett szabadnapok száma 46, amellyel szintén vezeti a vonatkozó rangsort. Magyarország az átlagnál jobban szerepel, a munkaszüneti napok és fizetett szabadnapok minimális összege 31, hazánkban azonban a korral nő az igénybe vehető pihenőidő.

A térképet ide vagy a képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még