Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Már 2018-ban tesztelt hiperszonikus rakétákkal felszerelt ballonokat Kína

| Szerző: hirado.hu
A kínai állami televízió (CCTV) 2018-ban olyan felvételt mutatott be, amelyen egy hiperszonikus siklójárműveket ledobó ballon látható.

A kínai állami televízió 2018 szeptemberében számolt be egy fegyvertesztről, melyről felvételt is közölt. A videón – amelyet azóta töröltek a kínai médiából, azonban rövid részletek és képek még mindig fellelhetőek az interneten –, három úgynevezett hiperszonikus siklójárművel (HGV) felszerelt ballon látható, amelyet az eszköz a magasba emel, majd tesztelés céljából ledobja őket.

A fentebb közölt videórészleten éppen a siklójárművek felemelésének pillanatát láthatjuk. A HGV-ket általában rakétákkal hajtják meg, amelyek Föld körüli pályára érve leválnak az eszközről, így saját lendületüket felhasználva repülnek át a légkörön.

Az ilyen fegyverek alacsony pályán sokkal gyorsabban haladnak, mint más rakéták, azonban sűrűbb légkörbe érve lassabbá válnak, mivel nem rendelkeznek saját sugárhajtóművel.

Úgy tűnik, hogy a felvételen látható három, a léggömb által ledobott HGV-vel ezt a jelenséget próbálták ki – mutatott rá a The Epoch Times.

A South China Morning Post korábban arról számolt be, hogy a ballonnal ledobott siklójárművek részei voltak a hiperszonikus fegyverek precíziós robbanófejének kifejlesztésére irányuló erőfeszítésnek, amely a kínai hadsereg számára megállíthatatlan nukleáris fegyvereket biztosítana.

Kapcsolódó tartalom

A léggömbök Kína háborús előkészületének egyik lépése lehet?

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, magasan repülő megfigyelő léggömböt észlelt az amerikai légtérben az Egyesült Államok légvédelme a Pentagon múlt hét csütörtöki bejelentése szerint. A léggömböt több magas rangú politikus, köztük Marco Rubio republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke kínai kémléggömbnek minősítette. A ballont először január 28-án észlelték az Aleut-szigetek – azaz Alaszka partjainál található szigetcsoport – felett, amely kedden Alaszkán és Kanadán átrepülve elérte az Egyesült Államok északi államait.

Az Amerikai Védelmi Tanulmányok Központjának elnöke, Paul Crespo szerint az amerikai légtérben áthaladó léggömb mindenképpen egy ballonra szerelt fegyverrel végrehajtott támadás próbája lehet, azonban kiemelte, Kína elsősorban nem hiperszonikus rakétákkal támadna.

Bár Kína a múltban már tesztelt léggömbökről indított hiperszonikus rakétákat, nem valószínű, hogy ezeket a ballonokat ekképpen használnák fel. A legnagyobb fenyegetést az jelenti, ha egy vagy több ilyen nagy magasságú léggömböt egy kisebb nukleáris elektromágneses impulzus eszközzel küldenének az USA fölé – fogalmazott a szakértő, aki hozzátette:

„Rendkívül nagy magasságban felrobbantva (ezeket), kiiktathatnák az áramellátást és a kommunikációt az egész Egyesült Államokban, széleskörű pusztítást okozva egy évig vagy még tovább anélkül, hogy egy lövést is leadnának a területre”.

Paul Crespo azonban nem hiszi, hogy a léggömbökből ledobott hiperszonikus fegyverek lennének a következő bevethető „nagyágyúk” egy nukleáris konfliktus esetén, úgy gondolja, hogy a felvételeken látható ledobott hiperszonikus siklóeszközök hozzájárulhattak a Kína által 2021-ben titokban tesztelt hiperszonikus fegyverrendszer kifejlesztéséhez.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Chad Fish felvételén az amerikai haderõ lelõ az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetõen Alaszka felõl sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. (Fotó: MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish)

Ajánljuk még