Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Lázong az ukrán hadsereg: „jogsértők és demotiválók” Zelenszkijék szigorításai

| Szerző: hirado.hu
Félelmet és dühöt kelt a fronton a dezertőröket és a szabályszegőket szigorúbban büntető új jogszabály. Volodimir Zelenszkij elnök elutasította az új törvény elleni vétót, dacolva a hozzá intézett petícióval is – derül ki a Politico című brüsszeli lap helyszíni riportjából.

 

Több mint 25 ezer ukrán állampolgár írta alá tavaly év végén azt a Zelenszkijhez benyújtott petíciót, arra kérve az elnököt, vétózza meg azt a törvényt, amely drákói szigorral sújtja a dezertőröket és a parancsokkal szembeszegülő katonákat, ráadásul

megfosztva őket a fellebbezés jogától.

Kapcsolódó tartalom

Tíz év annak, aki nem vonul be

Zelenszkij januárban – figyelmen kívül hagyva a tiltakozásokat – mégis aláírta az új büntetőtörvényt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) nyilatkozik az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. Nem veszi figyelembe 250 ezer ember kérését. (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Az engedetlenségért az eddigi kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetés helyett öt évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár; a dezertálás vagy a katonai szolgálatra való jelentkezés elmulasztása pedig akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz.

Kapcsolódó tartalom

A parancsnokok megfenyegetése, az alkoholfogyasztás, a parancsok megkérdőjelezése és számos más szabálysértés is szigorúbban, esetleg börtönbüntetéssel lesz büntethető.

Korábban e szabályok megszegői megúszhatták próbaidővel

vagy a harci illetményük megvonásával.

Nincs, aki leváltsa őket

Az új törvény megszünteti a mérlegelési jogkört, és

a bíróságokat büntetést kiszabó „számológéppé alakítja”

– érvelt Anton Didenko ügyvéd az ukrán Interfax hírügynökség egyik rovatában.

Az ukrán fegyveres erők az Oroszország 2022. februári teljes körű inváziója óta eltelt egy év alatt gyorsan, több mint egymillió katonára duzzadtak a 250 ezer fős állományról. ValerijMarkus, a 47. Különleges rohamdandár főtörzsőrmestere szerint azok, akik például a fizetésért csatlakoztak a hadsereghez, a nyomás alatt összeomlanak, és el akarnak menekülni, vagy lázadásba kezdenek.

Kapcsolódó tartalom

Eugenia Zakrevska emberi jogi ügyvéd, aki az Ivan Sirko nevű gépesített katonai brigádból elmondta, hogy az ukrán katonák ritkán hagyják el állásaikat – akkor is folytatják a harcot, ha túlerőben vannak és jelentős veszteségeket szenvednek.

Csak puszta kétségbeesésből hagyják el a katonák a helyüket,

érvelt Zakrevska, hozzátéve, hogy a dezertálás megelőzése érdekében a parancsnokoknak gyakrabban kellene leváltaniuk a frontharcosokat. Elismerte azonban, hogy sok helyen a csapatok pihentetése vagy az állomány új katonákkal való felváltása lehetetlen a harcképes harcosok hiánya miatt.

Kapcsolódó tartalom

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatja az ukrán csapatok Bakhmut város és Lysicsanszk körzetében lévő állásait 2022. június 05-én. (Fotó: Ukrán elnökség / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Ajánljuk még