Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Közelít a tízezerhez a török-szíriai földrengés halálos áldozatainak száma – Erdogan ma az érintett területre látogat

A hétfő hajnali földrengés nyomán Szíriában 2547, Törökországban 6957 halálesetet jelentettek a hatóságok, ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja a 9500-at. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán a dél-törökországi Kahramanmaras tartományba, a katasztrófa által legsúlyosabban érintett területre látogat.

A tragédiának mostanáig 42 ezer sérültjéről tudni, a földmozgások pedig súlyos károkat okoztak az infrastruktúrákban.

A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, a török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz.

Szerdán várhatóan a földrengés egyik epicentrumába, a dél-törökországi Kahramanmaras tartományba utazik Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az államfő elmondta, hogy a 85 milliós országban 13 millió embert érintett a katasztrófa.

A hatóságok szerint már több mint nyolcezer embert szabadítottak ki a romok alól, és mintegy 380 ezren mentek a helyi vezetés által kialakított menedékhelyekre vagy szállodákba.

Szíriában a kormányerők ellenőrizte térségben Damaszkusz közlése szerint 1250-re nőtt a halottak száma, 2054-re a sérülteké, míg a lázadók irányította zónában a helyi segélyszolgálatok azt közölték, körülbelül 1300 halottat találtak, és arra figyelmeztettek, hogy mivel még mindig rengetegen vannak a romok alatt, ez a szám vélhetően tovább nő majd. Hozzátették, hogy egyelőre 2600 sérültről tudnak.

@hirado.hu Mentőkutyák is érkeztek a török és a szír földrengés áldozatainak mentésére #hiradohu #nekedbe#fyp#fy#earthquake#földrengés#syria#turkey#foryou#news#hírek ♬ original sound – hirado.hu

Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfőre virradóra rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés a dél-törökországi Kahramanmaras Elbistan körzetéből. Azóta több száz utórengést jelentettek.

Egy második speciális mentőegységet is Törökországba küld Románia

Kapcsolódó tartalom


Románia újabb, túlélők keresésére és mentésére kiképzett speciális különítményét (RO-USAR) is Törökországba küldi
, hogy segítsen a földrengés áldozatainak mentésében – döntött szerdán a bukaresti kormány.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) erről szóló, az Agerpres hírügynökség által ismertetett határozata szerint az újabb RO-USAR-egységet két sürgősségi szakorvos, két egészségügyi asszisztens és négy keresőkutya is elkíséri Törökországba, a kiküldetéshez szükséges felszerelést az állami tartalékalapból biztosítják.

Georgia, Kazahsztán és Örményország is segít a mentésben

Georgia egy második, negyvenfős mentőosztagot küld Törökországba, segítve a pusztító földrengés következményeinek felszámolását – jelentette be szerdán a georgiai belügyminisztérium.
A tűzoltó-mentőcsapat Adiyaman városában segíti a mentési munkálatokat, csatlakozva a már ott tartózkodó hatvanfős georgiai alakulatot.

Georgia hétfőn küldte az első mentőosztagot Törökországba Irakli Garibasvili miniszterelnök utasítására. Már sikerült egy fiatal nőt élve kimenteniük a romok alól.

Kapcsolódó tartalom

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök arra utasította a kormányt, hogy utaljon át egymillió dollár (363 millió forint) rendkívül segélyt Törökországnak – közölte szerdán az államfő sajtóosztálya. Később a rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy az elnök utasítására egy második mentőosztagot is Törökországba küldenek a mentési munkálatok támogatására. A hatvanfős csapatban orvosok is lesznek, és a mentők keresőkutyákat is visznek magukkal a szükséges felszerelés mellett. A Gaziantep városában dolgozó kazah mentők létszáma ezzel százra nő.

Örményország 27 mentőt küldött Törökországba, és 29-et Szíriába a földrengés utáni kutatási-mentési munkálatok támogatására – közölte szerdán a jereváni belügyminisztérium. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kedden telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török és Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, kifejezve országa készségét a segítségnyújtásra.

A kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Erdem Sahin

Ajánljuk még