Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 10 órától Kormányinfó!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Debütál a Harry Potter-univerzum első transznemű karaktere

| Szerző: hirado.hu
A pénteken megjelenő Hogwarts Legacy talán 2023 legjobban várt videójátéka. A játékot néhány szerencsésebb már kipróbálhatta, így látott napvilágot, a Harry Potter varázsvilágának első transzgender karaktere, Sirona Ryan, aki szerint osztálytársainak időbe telt, mire rájöttek, ő valójában nem varázsló, hanem boszorkány.

 

A Hogwarts Legacy február 10-én, pénteken jelenik meg, és hatalmas érdeklődés övezi. A J. K. Rowling által megálmodott Harry Potter varázsvilágában játszódó akció-szerepjátékban a játékosok felfedezhetik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskoláját, az ahhoz közeli Roxmorts falut, a Tiltott Rengeteget, és más ikonikus helyszíneket is, amelyek a sikeres könyv- és filmsorozatban szerepelnek – írja a CNN.

Úgy tűnik, hogy ezúttal egy transznemű karakter is megjelenik a varázsvilágban. Bár konkrétan kimondva nincs, de a szemfülesebb játékosok kikövetkeztethetik, hogy Sirona Ryan, a Három seprű nevű kocsma csaposa transznemű. Egyrészt a karakter elég férfias hangot kapott a nőies megjelenése mellett. Másrészt

egy párbeszédben fény derül a dologra, amikor Sirona úgy fogalmaz, az osztálytársainak időbe telt, mire rájöttek, hogy ő valójában boszorkány, és nem varázsló.

Sironát elég sok kritika éri, többen a karakter szerencsétlen névválasztásán gúnyolódtak, ugyanis a „Sirona” név a gyógyítás és az újjászületés kelta istennőjére utal.

Tudjuk, hogy a rajongóink beleszerettek a varázsvilágba, és hisszük, hogy jó okból szerettek bele” – mondta Alan Tewe, a játék rendezője az IGN-nek. Hozzátette: „Tudjuk, hogy ez egy szokszínű közösség. Számunkra fontos az, hogy biztosítsuk: a közösség, amely mindig erről a játékról álmodott, lehetőséget kapjon arra, hogy úgy érezze, szívesen látják. Hogy itt otthonra lelnek, és elmesélhetik a történetüket.”

A varázsvilág bővítése egy transznemű karakterrel valószínűleg annak köszönhető, hogy J. K. Rowling az elmúlt években óriási port kavart a nagy nyilvánosság előtt tett kijelentéseivel, amelyekért sokan transzellenesnek bélyegezték. Ezen kijelentései ellen egyébként a Harry Potter-filmek szereplői is felszólaltak. Rowling elmondása szerint támogatja a transznemű embereket, azonban volt rá példa, hogy kritizálta a jogaikért küzdő mozgalmakat.

„Amikor kinyitod a mosdók és az öltözők ajtaját minden férfi előtt, aki nőnek hiszi vagy érzi magát, akkor megnyitod az ajtót minden férfi előtt, aki be akar jönni” – fogalmazott Rowling egy 2020-as írásában, amelyben a nézeteit védte. Ugyanebben azt írta, nem hajlandó meghajolni egy olyan mozgalom előtt, amely szerinte kimutathatóan kárt okoz azzal, hogy a „nő”, mint politikai és biológiai osztály, megszüntetésére törekszik.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: Instagram/hogwartslegacy

Ajánljuk még