Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

A migránsokkal szembeni jogsértések felszámolását várja az EU-tól az Európa Tanács

Az uniós tagállamok vezetőinek véget kell vetniük a menekültekkel, a menedékkérőkkel és a migránsokkal szembeni, az uniós határokon tapasztalt humanitárius jogsértéseknek – jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagú Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa szerdán.

Dunja Mijatovic, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács csütörtökre tervezett brüsszeli, migrációs kihívásokkal is foglalkozó csúcsértekezletét megelőzően azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak sürgősen foglalkoznia kell az Európába igyekvőkkel szembeni súlyos emberi jogi jogsértésekkel, melyek a migráció kezelésének állandó elemévé váltak az uniós határokon.

Közleménye szerint az unió határain egyre gyakoribb a migránsok erőszakos visszafordítása, a menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférés megtagadása, a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos kötelezettségek figyelmen kívül hagyása, valamint a segítséget nyújtó és a jogsértéseket dokumentáló jogvédők kriminalizálása és zaklatása.

Közölte, a 27 uniós tagország állam-, illetve kormányfői soron kívüli csúcstalálkozójukon többek között várhatóan új lépéseket fognak meghatározni

a külső határok megerősítésére és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködésre.

„Az Európai Tanács tagjainak meg kell ragadniuk a lehetőséget arra, hogy túllépjenek a nemzetközi kötelezettségek betartására való hivatkozásokon. El kell köteleződniük amellett, hogy véget vetnek a közösen elfogadott migrációkezelési intézkedések eredményeként elkövetett emberijogsértéseknek. Meg kell törniük a tagállamok által elkövetett, jól dokumentált visszaélésekkel kapcsolatos hallgatást, és egyértelmű jelzést kell küldeniük arról, hogy az emberi jogok megsértése soha nem lehet a határellenőrzés elfogadott része” – fogalmazott.

Emlékeztetett:

az uniós tagállamok az Európa Tanácsnak is tagállamai. Kötelezettséget vállaltak az Európa Tanács normáinak, nem utolsósorban az Emberi Jogok Európai Egyezményének betartására.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén meghozni szándékozott határozatoknak tükrözniük kell ezeket a kötelezettségvállalásokat, mivel ezek fogják meghatározni, ahogyan a menekültekkel, menedékkérőkkel és migránsokkal a jövőben bánni fognak – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Az uniós tagországok vezetőinek csütörtöki, egynaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának középpontjában a migrációs helyzet és az arra adható uniós válaszok, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja állásának, illetve a háború okozta gazdasági helyzet áttekintése szerepel. A csúcsértekezleten várhatóan személyesen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még