Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Szíriai Vörös Félhold: Az Egyesült Államok és az EU függessze fel a szankciókat!

A szíriai Vörös Félhold segélyszervezet vezetője felszólította kedden az Egyesült Államokat és az Európai Uniót arra, hogy függesszék fel a Szíriával szemben szankcióikat a minapi földrengés miatt.

Háled Habubati a szíriai állami tévé által közvetített sajtóértekezletén ezenkívül arra kérte az Egyesült Államok nemzetközi segélyszervezetét, a USAID-et, hogy „nyújtson segítséget a szíriai népnek”.

Mint mondta, csak a Vörös Félhold háromezer önkéntest tudott mozgósítani, akik a kormány ellenőrzése alatt területeken dolgoznak.

A szíriai vezetés már hétfőn a nemzetközi közösség segítségét kérte a földrengés okozta károk enyhítésére.

A 2011 óta dúló polgárháború miatt Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nagyrészt elszigetelt a nemzetközi porondon, ami megnehezíti a nemzetközi segítségnyújtást. A konfliktus és a gazdasági szankciók miatt ráadásul romokban hever a közel-keleti ország gazdasága, ami szintén megnehezíti a károk felszámolását.

Kapcsolódó tartalom

Damaszkusz legfőbb szövetségesei, Moszkva és Teherán már az előző nap jelezték, hogy segítséget küldenek, amint a kapcsolatok javításán fáradozó Arab-öböl menti államok is. A Fehér Ház és az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy az általuk támogatott humanitárius programokon keresztül tudnak támogatást nyújtani.

A térséget hétfőre virradóan rázta meg több erős rengés, a legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,7-es erősséget is elérte.

Ezenfelül utórengések százait jegyezték fel. Szíriában legkevesebb 1712 halálos áldozatról és sérültek ezreiről tudni. A SANA szíriai állami hírügynökség legfrissebb összesítése szerint eddig 812 halottról és 1449 sérültről tudnak a Damaszkusz ellenőrizte Aleppó, Latakia, Hamá, Idlíb és Tartúsz tartományokból.

Szíria lázadók ellenőrizte térségéből a „fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte, hogy már több mint 900 halott és 2300 sérült van, s ez a szám szerintük félő, hogy „drámaian növekedni fog”. Törökországból legutóbb 3549 halottról és 22 168 sérültről érkeztek hírek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még