Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Rekordbevétele ellenére csökkenti klímavédelmi céljait a brit olaj- és gázipari óriás

| Szerző: hirado.hu
Rekord éves nyereségről számolt be a British Petrol energiaipari óriáscég, amely a gázban és olajban rejlő piaci lehetőségre való tekintettel visszafogta a korábbi karbonsemlegességi terveit is. A vállalat nyeresége több mint kétszeresére, 27,7 milliárd dollárra nőtt (10 ezer 193 milliárd forint) 2022-ben, miután az orosz–ukrán háború és a szankciós politika hatására elszabadultak az energiaárak. Hasonlóan rekordot döntöttek más energiacégek bevételei is, így a Shell közel 40 milliárd dolláros (14 720 milliárd forint) rekordbevételről számolt be a múlt héten. Összehasonlításképpen a magyar állam a 2023-as évben 33 425 milliárd 829 millió forintból gazdálkodik.

A British Petrol (BP) vezetője a tavalyi rekordév előtt még azt nyilatkozta, hogy a vállalat egyszerre biztosítja a világ számára szükséges energia ellátását, valamint a zöldenergiára történő átállást a gáz-és olajkitermelés csökkentésével. Az eredeti tervek szerint a BP 2050-ig teljesen karbonsemlegessé vált volna, ezzel 35-40 százalékkal csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást az évtized végéig.

Kedden viszont már azt közölték, hogy 20-30 százalékos csökkentést céloznak meg, mivel továbbra is olajba és gázba kell fektetni, hogy megfeleljenek a piaci igényeknek. A zöldprojektekbe történő befektetéssel párhuzamosan pedig meghosszabbítják a meglévő olaj- és gázprojektjeik élettartamát.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly a brit kormány rendkívüli adót vezetett be az energiacégeknél elért „rendkívüli” nyereségre. A mértéket eredetileg 25 százalékban határozták meg, mára viszont 35 százalékra emelték, amely csak a brit olaj- és gázkitermelésből származó nyereségre vonatkozik. A BP közleménye alapján az Egyesült Királyságban működő üzletága  2,2 milliárd dollár adót fizet 2022-ben, ebből 700 millió dollárt az energianyereség-illeték miatt. Az energiavállalat brit üzletága egyébiránt a BP bevételeinek kevesebb mint tíz százalékát adja.

A rekordnyereség után a BP tíz százalékkal növelte a részvényesek kifizetéseit. A brit energiaóriás riválisai, mint a Shell, az Exxon Mobil és a Chevron is hasonlóan kimagasló profitról számolt be a héten.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

A kiemelt kép illusztráció: A BP benzinkútján látható töltőállomás Huddersfieldben, Nagy-Britanniában 2023. február 2-án (Fotó: EPA/Adam Vaughan)

Ajánljuk még