Videó

Így lőtték le az amerikaiak a kínai kémléggömböt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már elkezdődött a harmadik világháború – állítja a francia történész, akire érdemes figyelni

| Szerző: hirado.hu
A harmadik világháború már elkezdődött Franciaország egyik vezető értelmiségije, Emmanuel Todd szerint. Az antropológus és történész a múlt héten a Le Figarónak nyilatkozva azt állította, hogy a várakozásokkal ellentétben nemcsak Oroszországot, hanem a Nyugatot is súlyosan veszélyezteti az ukrajnai katonai konfliktus.

 

Az ukrajnai konfliktus, amely korlátozott, helyi háborúnak indult, majd globális gazdasági konfrontációvá eszkalálódott, mára világháborúvá vált egyfelől az egész Nyugat, másfelől Oroszország és Kína között – fogalmazott Todd. A történész, aki 1976-ban elsőként jósolta meg a Szovjetunió bukását, kiemelte:

senki nem számított arra, hogy az orosz nép képes lesz ellenállni a NATO gazdasági nyomásának.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Kipukkanhat az amerikai lufi

Todd, aki korábban After the Empire című könyvében már figyelmeztetett az amerikai rend összeomlására, most az interjúban kifejtette: az orosz gazdaság szankciókkal szembeni ellenállása a szakadék felé löki „az amerikai birodalmi rendszert”.

Kapcsolódó tartalom

Ha Oroszországnak sikerülne kimerítenie az európai gazdaságot, miközben fenntartja a kínai támogatást, akkor

a világ amerikai monetáris és pénzügyi ellenőrzése összeomlana

– és ezzel együtt az Egyesült Államok lehetősége is arra, hogy a semmivel finanszírozza hatalmas kereskedelmi deficitjét – hangoztatta Todd.

Végtelen háború?

A történész nagyrészt egyetértett John Mearsheimer nemzetközi kapcsolatok professzor és a „realista” külpolitika híveinek elemzésével, miszerint „az oroszok az ő szempontjukból egy olyan háborúban vannak, amely védekező és megelőző jellegű”. Todd szerint annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kétszer olyan népes, mint Oroszország, az amerikai diákok mindössze 7 százaléka foglalkozik mérnöki tudományokkal, míg Oroszországban ez az arány 25 százalék.

„Az USA külföldi diákokkal tölti ki a hiányt, de ők főként indiaiak és még több közöttük kínai”

– folytatta. Szerinte ez az amerikai gazdaság dilemmája: csak úgy tud szembenézni a kínai versennyel, ha képzett kínai munkaerőt importál.

Kapcsolódó tartalom

Éppúgy mint Oroszország, Amerika sem tud kivonulni ebből a konfliktusból, ezért vagyunk most egy végtelen háborúban, amelynek a kimenetele az egyik vagy a másik fél összeomlása kell hogy legyen – fogalmazott Todd. A francia gondolkodó szerint nem kizárt, hogy Kína hidegháborút vív majd a Nyugat ellen, ami a fejlődő országok, például India felemelkedéséhez vezethet – miközben Európa hanyatlik.

Kiemeklt kép: Emmanuel Todd (Forrás: Wikipédia)

Ajánljuk még