Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Már a svéd sajtónak is elege van az országot sújtó bandák háborújából

| Szerző: hirado.hu
Már a mainstream svéd médiának is kezd elege lenni az egyre erőszakosabbá váló bandaháborúkból, amely a svéd nagyvárosokat sújtja. Az idei évben már négy halottja van a galerik rivalizálásának, amelyben gyakran gyerekkatonákat is alkalmaznak.

 

A zömében baloldali svéd sajtót is egyre inkább aggasztja, ami az elmúlt hónapokban Svédországban történt: még csak február elején járunk, de már négy embert agyonlőttek, tíz bombarobbanás történt, a 2022-es évben pedig harminc ember életét oltották ki lőfegyverrel.

Kapcsolódó tartalom

A sajtóhírek szerint az egyre inkább eszkalálódó és durvuló bandaháború kezdődátuma 2015 volt. A drogpiac, a prostitúció és a fegyverkereskedelem felügyelete, irányítása miatt véres összecsapások robbantak ki, amelyek leginkább Stockholm, Göteborg, valamint Malmö városait érintették.

A bandák zömében migrációs háttérrel rendelkeznek. Szírek, kurdok, afgánok és albánok is szép számmal vesznek részt az illegális tevékenységek folytatásában.

Az egykor nyugodt, szociális- és közbiztonságáról híres – és ezért irigyelt – skandináv országban a bandaháborúk során gyerekkatonákat is alkalmaznak: az elmúlt hónap tizenkilenc őrizetbe vett bandatag közül, tíz még nem volt nagykorú, és előfordul, hogy 11–12 éves gyerekek is a bűnbandák tagjai. A fiatalokat a fegyverek, a gyors autók és a könnyű pénz végtelenül hamis illúziójával csábítják soraik közé a bűnszervezetek, amelyek közül kettő véres konfliktusa áll a mostani lövöldözések és robbantásos merényletek mögött. A „kurd róka”, és a „görög” gúnynevű bűnözők háborúja több emberéletet követelt az elmúlt két hónapban.

A közelmúltban nem csak az átlagpolgárok, de a hatóságok is szomorú képet festettek a valóságról:

a közép-svédországi rendőrkapitány szerint a nyakra-főre beengedett migránsokkal, és azok bűnszervezetekbe tömörülésével, Svédország kiengedte a szellemet a palackból, amelyet képtelen lesz visszagyömöszölni oda.

Kapcsolódó tartalom

A család, az iskola, a szociális intézmények és a többségi társadalom feladata az, hogy a gyerekkatonákat „letérítsék a rossz útról”, értelmes célokat, feladatokat adjanak nekik, és alternatívát nyújtsanak a bűnözéssel szemben.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a legnagyobb példányszámú svéd napilap, az Aftonbladet a közelmúltban többoldalas katalógust közölt a bandákról.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még