Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Japán békét akar Oroszországgal

| Szerző: hirado.hu
A távol-keleti ország az ukrajnai konfliktus miatt kialakult feszült helyzet ellenére is folytatni szeretné a béketárgyalásokat az oroszokkal. Japán és Oroszország hetvenhét évvel a második világháború befejezése után sem tudott békeszerződést kötni egymással, mivel a japánok igényt formálnak a Kuril-szigetek déli részére, amelyet a világégés után a Szovjetunióhoz csatoltak.

Rendkívül sajnálatosnak nevezte a japán miniszterelnök kedden, hogy hetvenhét évvel a háború befejezése után Japán és Oroszország között még mindig nem született békeszerződés a Kuril-szigetek rendezetlen helyzete miatt.

Kisida Fumio hozzátette:

„A japán-orosz kapcsolatokat jelenleg Oroszország ukrajnai agressziója feszíti. A japán kormánynak azonban eltökélt szándéka a területi kérdés megoldása és a békeszerződés megkötése”.

Moszkva és Tokió a múlt század közepe óta tárgyalásokat folytat a második világháborút lezáró békeszerződés kidolgozása érdekében. A fő akadály továbbra is a Kuril-szigetek déli részének jogai feletti nézeteltérés. A háború után az egész szigetcsoportot a Szovjetunióhoz csatolták, de Japán vitatja Iturup, Kunasir, Sikotan és egy kisebb lakatlan szigetcsoport tulajdonjogát. Ugyanakkor az orosz külügyminisztérium többször hangsúlyozta, hogy Moszkva szuverenitása ezeken a területeken kérdésen felül áll – írta az orosz TASZSZ hírügynökség.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly márciusban az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Moszkva megszakítja a Tokióval a békeszerződésről szóló tárgyalásokat, mivel Japán az Ukrajna ellen indított „különleges katonai művelet” miatt szankciókat vezetett be az oroszokkal szemben.

A témában megjelent korábbi írásaink:

Moszkva felfüggeszti az orosz-japán halászati megállapodást

Moszkva nem kívánja folytatni a békekötési tárgyalásokat Tokióval

Kiemelt kép: rendőr őrt áll az orosz nagykövetség épületének bejáratánál Tokióban 2022. április 8-án. Kisida Fumio japán miniszterelnök bejelentette, hogy megkezdik az orosz szénimport fokozatos csökkentését, valamint nyolc orosz diplomatát kiutasítanak (fotó MTI/AP/Kyodo News).

Ajánljuk még