Aktuális

Jelentést tett Avgyijivka bevételéről a Kremlben az orosz védelmi miniszter

„Hangokat hallottunk, a gyermekeink is a törmelékek alatt vannak” – versenyt futnak az idővel a mentőegységek Törökországban

Drámai számok érkeznek a földrengés sújtotta országokbó, már legalább ötezerre tehető a halálos áldozatok száma. Törökországban legkevesebb 3400-an, Szíriában pedig 1600-an vesztették életüket. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint mintegy 23 millió embert érint a katasztrófa. A hideg időjárás megnehezíti a segélyek célba juttatását és a mentést, amelyben legalább 24 ezren vesznek részt. Csodával határos módon a földdel egyenlővé vált házakból több túlélőt, köztük gyerekeket is sikerült kimenteni az elmúlt 24 órában – számolt be az M1 Híradó.

Versenyt futnak az idővel a mentőosztagok a földrengés sújtotta Hatay tartományban. Megállás nélkül, puszta kézzel kutatnak a romok alá rekedt túlélők után. Hajnalban egy gyermeket élve húztak ki a törmelékek alól. Hol van a mamám, kérdezte a tizenéves kislány. A zord időjárás, az eső a havazás és a fagypont alatti hőmérséklet azonban nehezíti a mentést.

„Hangokat hallottunk, a gyermekeink is a törmelékek alatt vannak. Az épület már részben összedőlt, de hiába várunk, nem jönnek a katonák” – mondta egy édesapa zokogva. Csak Hatay tartományban több mint 1200 lakóház semmisült meg a súlyos katasztrófában.

Az otthontalanná vált emberek a szabad ég alatt próbálták átvészelni az éjszakát.

Szabadban gyújtott tűz körül melegednek emberek, miközben a mentőalakulatok tagjai túlélők és áldozatok után kutatnak egy összedőlt épület romjai között a dél-törökországi Hatay tartományban lévő Iskenderunban (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A hétfői egymást követő nagy erejű földrengések álmukban érték az embereket. Sokan meleg ruha, kabát vagy cipő nélkül menekültek ki az utcára.

Éjszaka tűzrakások fénye mellett zajlott a keresés az esetleges túlélők után a szomszédos Szíriában is. A damaszkuszi kormány és a felkelők által ellenőrzött területen dolgozó segélyszervezetek szerint legkevesebb 1600-an haltak meg és legalább 3500 sérültek meg.

Kapcsolódó tartalom

Aleppóban is folytatják a mentést. Több száz épület szinte a földdel vált egyenlővé. Túlélők ezrei a hideg ellenére a járművekben vagy az udvaron húzták meg magukat. Sok kisgyermekes család pedig a helyi iskola egyik osztálytermében zsúfolódott össze, tüzet gyújtottak, hogy felmelegedjenek.

„Az embereket evakuáltuk minden olyan épületből, amelyet veszélyesnek ítéltünk. A bajbajutottakat menedékhelyeken helyeztük el” – mondta a városi a tanács egyik tisztviselője.

Összedőlt lakóház romjai a dél-törökországi Hatay tartományban lévő Iskenderunban 2023. február 7-én (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A katasztrófa okozta pusztítás mellett azonban polgárháború is sújtja Észak-Szíriát. Az évek óta tartó harcokban lakóházak, kórházak és klinikák dőltek romba. A működésképtelenné vált repülőterek és a rossz időjárás pedig megnehezíti a létfontosságú segélyek eljuttatását a térségbe. Ráadásul a földrengést kihasználva az Iszlám Állam terrorszervezet több tagja megszökött az egyik katonai börtönből.

A megrongálódott épületben lázadás tört ki, ennek során legalább húsz fogvatartottnak sikerült elmenekülnie.

Hétfő reggel 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Törökország déli, középső részét és Szíria északnyugati sarkát. Az amerikai földtani intézet adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.  Közben kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ szerint újabb, 5,6-es erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök történelmi léptékű katasztrófának nevezte a földrengést, és kijelentette, hogy a mentőegységek megtesznek mindent, amit tudnak.

Kapcsolódó tartalom

Az egész világ segíteni akar

Az egész világ segít Törökországnak és Szíriának. Egy emberként mozdult meg a nemzetközi közösség. A legtávolabbi országokból is szinte azonnal útnak indultak a mentőcsapatok. Megkezdődött a versenyfutás az idővel:

a romok alatt rekedt embereknek minden perccel csökken az életben maradási esélye.

Mentőautók, orvosok és több kamionra való, összesen három tonna orvosi eszköz és segélyszállítmány indult útnak az iraki fővárosból Szíriába és Törökországba kevesebb mint 24 órával a földrengés után. Az iraki miniszterelnökség közölte: hamarosan újabb segélyszállítmány indul útnak a szomszédos országokba.

Irán is gyorsan reagált: kedd hajnalban már a damaszkuszi repülőtéren volt egy perzsa különgép, fedélzetén 45 tonna segélyszállítmánnyal.

Segélyszállítmányt rakodnak egy Törökországba induló teherszállító repülőgépre a zürichi repülőtéren (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer

Izraelből is útnak indultak az első segélyszállítmányok, s nem sokkal később egy 150 fős mentőalakulat is elindult Törökországba. Bár az izraeli védelmi erők segélycsomagjai először a török repülőtereket vették célba, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte: Szíriának is készek segítséget nyújtani. A damaszkuszi kormány azonban úgy reagált: nem kérik Izrael segítségét.

Száz ember pakolta meg segélyekkel az indiai kormány által Törökországba küldött repülőgépet. Narendra Modi miniszterelnök az elsők között ajánlotta fel országa segítségét. A delhi hatóságok közölték, a mostanit újabb segélyszállítmányok fogják követni.

A világ legtávolabbi pontjairól indultak útnak mentőegységek a katasztrófa sújtotta területekre.

Mexikóból a haditengerészet, a hadsereg és a Vöröskereszt 140 tagja és mentőkutyák szálltak gépre, hogy a bajbajutottak segítségére siessenek. 78 fős mentőegység indult útnak Kaliforniából: a Los Angeles-i tűzoltók, orvosok, mentési szakemberek és keresőkutyák Törökországba sietnek.

Sorra landolnak a törökországi Adana légikikötőjében a nemzetközi mentőegységeket szállító repülőgépek. Kedd reggel a szerb, német, román és spanyol alakulatok várták a török hatóságok eligazítását a repülőtéren. A földrengés epicentrumának közelében fekvő Gaziantepbe érkezett kedd reggel a német különítmény.

A régiót, ahova megyünk, eddig elhanyagolták. A jelentések szerint az egész egy merő romhalmaz” – mondta a mentőegység koordinátora.

Kapcsolódó tartalom

Több mint százfős legénységgel indult útnak a moszkvai nemzetközi repülőtérrel az orosz mentőegység: a katonákat keresőkutyák segítik, egy negyven fős orvosi különítmény pedig a túlterhelt török és szíriai kórházak segítségére siet. Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételek szerint a mentőegységek kedd reggel már munkába is álltak a szíriai Latakiában.

A nemzetközi segítségnyújtás, mindazonáltal komoly akadályokba ütközik Szíriában – figyelmeztetett az ENSZ humanitárius műveleteinek szíriai koordinátora. Kulcsfontosságú utak és repülőterek semmisültek meg, ami egyes régiókban súlyosan hátráltatja a mentőegységek és segélyszállítmányok mozgását.

Magyarország is segít

Magyarország a legelsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta térségnek. Már tegnap több kutató- és mentőcsoport elindult Budapestről Törökországba, amelyeket ma reggel továbbiak követtek. Szíriában pedig évek óta terepen van a Máltai Szeretetszolgálat csapata.

A törökországi földrengés áldozatainak segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata az útnak indításán Budapesten 2023. február 6-án. A HUNOR mentőszervezet csapata 55 fővel, a tűzoltókon kívül katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indul Törökországba. Továbbá személykereső kutyákat is visznek magukkal (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Szijjártó Péter ma bejelentette: újabb magyar mentőcsapatok utaznak Törökországba. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a katasztrófavédelem HUNOR mentőcsapata már meg is érkezett Törökországba ötvenöt kutató-mentővel és két mentőkutyával. Emellett a Külügyminisztérium kapcsolatba lépett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, az Életjel Mentőcsoporttal és a Baptista Szeretetszolgálattal, amelyek a kormány összesen 40 millió forintos támogatásával 46 mentőt és 15 mentőkutyát küldenek a térségbe még a nap folyamán.

Hozzátette: Magyarország minden lehetséges segítséget megad Törökországnak ebben a rendkívül nehéz időszakban, a törökök számíthatnak Magyarországra.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Deniz Tekin

Ajánljuk még