Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

Európa biztonságát fenyegeti az afrikai élelmiszerválság a KDNP EP-képviselője szerint

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti – hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.

A politikus ezért hatékony uniós fellépést, konkrét lépéseket sürgetett az afrikai helyi kistermelők támogatása érdekében. Hölvényi György, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a korszerű mezőgazdasági technológiák bevezetése, a mezőgazdasági termelés növelése és a gazdák piachoz jutásának elősegítése területén a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze.

Az orosz-ukrán háború, a kiszámíthatatlan éghajlati viszonyok, a konfliktusok, a növekvő energiaárak és a koronavírus hatásai súlyos élelmiszerválságba taszították Afrikát – mutatott rá.

Az EP-képviselő elmondta, Afrika lakosságának több mint fele a mezőgazdaságból él.

A kisméretű családi gazdaságok azonban nem férnek hozzá sem a piachoz, sem a pénzügyi szolgáltatásokhoz, ráadásul szinte semmilyen segítséget sem kapnak a szélsőséges időjárás elleni küzdelemhez.

Részvételük kulcsfontosságú az élelmiszerválság mérsékléséhez, ezáltal a migráció megfékezéséhez

– emelte ki.

Tájékoztatása szerint konkrét lépéseket sürgetve a következő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz és a Világélelmezési Program (WFP) vezetőihez: hogyan támogatja az EU az innovatív mezőgazdasági és vízgazdálkodási technológiákat, és mit tesz a kisgazdaságok termelékenységének növeléséért és piacra juttatásáért?

„Ezeken a területeken a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze” – fogalmazott Hölvényi György, majd hozzátette: az uniós bizottság jelenlévő képviselői nem adtak érdemi választ, ezért írásbeli kérdéssel fordul a testülethez.

Ajánljuk még