Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Amerikai szülők küzdelme az iskolai LMBTQ-propaganda ellen

| Szerző: hirado.hu
Cenzúrának minősíti a PEN America írószervezet most megjelent tanulmánya a szülői szervezetek erőteljes fellépését az iskolákat elárasztó, gyakran gyermek- vagy ifjúsági könyv formájában megjelenő LMBTQ-propaganda ellen.

Tizenegy doboznyi LMBTQ-témájú könyv szerepelt a floridai állami iskolák küldeményében, melyet egy múzeumnak ajándékoztak, hivatalos indoklásuk szerint azért, hogy szabaddá tegyék az irodahelyiségeket.

Szülők szabadságharca a gyermekek elméjéért

Kapcsolódó tartalom

Az LMBTQ-propagandát szakmányban az iskolai oktatásra zúdító Biden-kormányzat törekvéseivel szembeszállva – különösen az Egyesült Államok déli, szövetségi államaiban –

a szülői szervezetek százszámra távolíttatják el azokat a könyveket, amelyek többsége – mint az a PEN America tanulmányában is olvasható –  LMBTQ-karaktereket

és/vagy az amerikai történelem faji és rasszista kérdéseit, az LMBTQ-identitást vagy a szexuális felvilágosítást tárgyalja”.

Hogy milyen szellemű ez a felvilágosítás, arra választ ad az egyik „cenzúrázott” könyv miatti háborgás, melyet a tanulmány idéz. Ebből kiderül: „a Hamupipőke halott című ifjúsági fantasy regény szerzője a klasszikus tündérmese újragondolását mutatja be, egy queer fekete lány főszereplésével”.

Minősítget a PEN

A szülői érdekvédő szervezetek nyomására számos szövetségi állam törvényhozása is reagál. Floridában például törvényt fogadtak el (Florida Parental Rights in Education Act), amely tiltja az úgynevezett „nemi identitásról szóló tantermi oktatást”, tehát a kisdiákok LMBTQ-szellemű, tanórák keretében történő befolyásolását. Mindeközben

az amerikai iskolai könyvtárakban tomboló LMBTQ-propaganda mellett állt ki a PEN America nevű egyesült államokbeli írószövetség, amely honalpján közölt, húszoldalas tanulmányában most „cenzúrát” emleget.

A könyvekkel szembeni fenntartások „leggyakrabban nem az egyénileg cselekvő, aggódó szülőktől származnak, hanem politikai és érdekvédelmi csoportoktól, amelyek összehangoltan dolgoznak azon cél elérése érdekében, hogy korlátozzák, milyen könyvekhez férhessenek hozzá a diákok az állami iskolákban” – így minősítik a gyermekeikért kiálló szülőket a PEN America honlapján megjelent tanulmány szerzői.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Újonnan adományozott LMBTQ+ könyvek a Nystrom Általános Iskola könyvtárában 2022. május 17-én, a kaliforniai Richmondban. Erősödő szülői ellenállás. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Ajánljuk még