Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Új front: orosz-francia proxy-háború Afrikában?

| Szerző: hirado.hu
Franciaország kivonja katonai erőit Burkina Fasoból. Sajtóbeszámolók szerint a francia csapatokat „mindenhonnan elűzi az orosz Wagner-csoport és a helyi erők”. Nem ez az első hasonló eset: korábban más afrikai országokból kellett távoznia a francia hadseregnek. Eközben Moszkva és Peking közben sorra megerősíti pozícióit a fekete kontinensen.

Beindult a dominóhatás: először a Közép-afrikai Köztársaságból, 2022-ben Maliból kellett távoznia a francia hadseregnek, majd idén, január 25-én a párizsi Külügyminisztérium bejelentette: kivonják a katonai erőket Burkina Fasóból is. A francia csapatokat „mindenhonnan elűzi az orosz Wagner-csoport és a helyi erők” – összegez a Le Figaro elemzője, rámutatva: Moszkva és Peking közben sorra megerősíti pozícióit a fekete kontinensen.

„Ugyanez történt Afganisztánban az amerikai hadsereggel” – figyelmeztet a Le Figaro című konzervatív lap hétfői számában megjelent háttérelemzésében Isabelle Lasserre, a lap diplomáciai kapcsolatokért felelős munkatársa. „A terrorizmus felszámolásának kudarca növelte a lakosság frusztrációját,

a franciákat pedig már nem felszabadítóknak, hanem megszállóknak tekintik”

– sommázza az elemző azt a folyamatot, amely már a többedik afrikai államban kényszeríti a francia államot arra, hogy kivonja csapatait volt afrikai gyarmatairól.

Kapcsolódó tartalom

Orosz zászlók a középületeken

A kivonulást, mint ez a volt gyarmatok esetében oly gyakori, bevonulás követi: már tavaly októberben, amikor egy újabb katonai puccs vette kezdetét Ouagadougouban, Burkina Faso fővárosában,

az utcára vonuló tömeg orosz zászlókat lengetett, miközben felgyújtották a francia nagykövetséget.

Ma már orosz zászlók feszítenek Maliban, Burkina Fasóban és a Közép-afrikai Köztársaságban a hivatalos épületeken – írja a lap munkatársa.

A lap térképmellékleteiből is kiderül: egyre intenzívebb Oroszország és Kína katonai jelenléte Afrikában, így például a két állam haditengerészete és a Dél-Afrikai Köztársaság közös tengeri hadgyakorlatot tart a jövő hét végétől.

Kapcsolódó tartalom

Miközben Maliban és Burkina Fasóban betiltották a francia rádió, az RFI és a France 24 televíziós adását, a térségben mindenhol lehetőséget kapnak orosz médiatermékek,

Dél-Afrikába már „betelepült” az RT orosz televízió, melynek újabb telephelye létesülhet a Közép-afrikai Köztársaságban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter februárban újabb afrikai körutat tesz: Marokkóból indul, és Tunézián majd Mauritánián keresztül érkezik meg Burkina Fasóba. Mindeközben a Vlagyimir Putyin-közeli oligarcha, Jevgenyij Prigozsina Wagner-csoportja az ukrán háború ellenére sem hagyja el Afrikát, ahol „cég” jelenleg 38 afrikai országban van jelen.

Vajon a következő célpont Elefántcsontpart lesz,

ahol Franciaország 950 katonát állomásoztat? – teszi fel a kérdést Isabelle Lasserre.

Maliból érkező katonák várják Lambrecht (SPD) védelmi minisztert és Sadio Camarát, a mali védelmi minisztériumban dolgozó kollégáját. Lambrecht látogatáson tartózkodik Maliban, hogy a Bundeswehr katonáit meglátogassa és politikai tárgyalásokat folytasson. A missziós útra karácsony előtt és a német kormány azon döntése után kerül sor, hogy jövő nyáron megkezdi a kivonulást. (Fotó: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images).

Nyitóképen: Tilatkozó gyűlés 2022. szeptember 30-án, a Burkina Fasó-i Vagaduguban. Őrségváltás a volt francia gyarmatokon? (Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

Ajánljuk még