Rendkívüli

Szabadon engedték a brüsszeli korrupció egyik gyanúsítottját

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Számillió euró támogatást nyújtana Észak-Macedóniának az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az Európai Unió legfeljebb 100 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) makroszintű pénzügyi támogatást nyújtson Észak-Macedóniának, ami hozzájárulna az ország 2023-as és 2024-es finanszírozási szükségleteinek fedezéséhez, támogatva mind a költségvetési fenntarthatóságot, mind a strukturális reformokat.

Az uniós bizottság hétfőn közzétett közleménye szerint a támogatás azért volna indokolt, mert Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően Észak-Macedónia költségvetési egyensúlya romlott, és az országnak emellett jelentős külső adósságtörlesztési szükségletekkel is szembe kell néznie.

A támogatás kölcsönök formájában állna Észak-Macedónia rendelkezésére, és két részletben biztosítaná az Európai Unió.

A kifizetések olyan szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függnének, amelyeket a felek egyetértési megállapodásban rögzítenének.

Az egyetértési megállapodás a szakpolitikai reformokra összpontosítana a költségvetési kormányzás javítása érdekében, emellett pedig az adópolitika, a közberuházások kezelése, a köz- és magánszféra közötti partnerségek, az üzleti környezet, az állami támogatások átláthatósága, az energiahatékonyság, az igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni küzdelem állna a fókuszában.

A kifizetések feltételét képezné továbbá a meglévő IMF-program végrehajtásában elért pozitív eredmények bemutatása. A reformok megvalósítása segíteni fogja Észak-Macedóniát az uniós tagság felé vezető úton – olvasható a közleményben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta: a támogatás bizonyítja, hogy az EU Észak-Macedónia mellett áll ezekben a kihívásokkal teli időkben is.

A támogatás segíteni fogja az ország rövid távú gazdasági szükségleteinek finanszírozását és a strukturális reformokat, amelyek szükségesek Észak-Macedónia uniós útjához – írta.

A javaslat az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerül megvitatásra – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Ajánljuk még