Időjárás

Erős földrengések rázták meg Törökország déli részét, legalább százan meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiutasították Maliból az ENSZ-misszió emberi jogi felelősét

Kiutasította Maliból az országot irányító katonai vezetés az ottani ENSZ-misszió (Minusma) emberi jogi felelősét. A kormány közleménye szerint 48 órán belül el kell hagynia Malit.

 

Guillaume Ngefa-Atondoko Andalinak a közlés szerint azért kell elhagynia az országot, mert a junta szerint elfogult módon választja ki azokat a tanúkat, akiket az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtti meghallgatásaira hív meg, és ezzel veszélybe sodorja az ország stabilitását – derült ki a kormányzat vasárnap este kiadott közleményéből.

A két évvel ezelőtt katonai puccsal hatalomra került kormányzatot a világszervezet részéről is súlyos emberi jogi visszaélésekkel gyanúsítják, egy héttel ezelőtt ENSZ-szakértők független vizsgálatot sürgettek a bűncselekményekről szóló beszámolók kivizsgálására. A feltételezett cselekmények között háborús bűnök is szerepelnek.

A mali kormányzat – amely terrorszervezetek tagjaiból álló fegyveres csoportokkal is küzd – ezeket a vádakat visszautasítja, és a hétvégén ismét leszögezte, hogy tiszteletben tartja a nemzetközi megállapodásokban rögzített emberi jogokat.

Guillaume Ngefa-Atondoko Andali legutóbb január 27-én számolt be az ENSZ BT-nek a feltételezett emberi jogi visszaélésekről.

A kormány közleménye szerint 48 órán belül el kell hagynia Malit.

A kiemelt képen az ENSZ harckocsija járőrözik az utcákon, mielőtt megnyíltak az elnökválasztás szavazóhelyiségei a mali Bamakóban 2018. július 29-én. (Forrás: REUTERS/Luc Gnago)

Ajánljuk még