Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Indiai csomagolásban érkezik az orosz olaj a nyugati piacokra

| Szerző: hirado.hu
Szankció a mindennapokban: miközben Oroszországtól nem vásárolnak kőolajat a nyugati szövetségesek, Indiától és Kínától viszont megveszik az orosz kőolajszármazékot.

India egyre fontosabb szerepet játszik a globális olajpiacokon, miután egyre több olcsó orosz olajat vásárol és finomít belőle Európa és az Egyesült Államok számára. Mégis, Újdelhit nem éri túlzott támadás a nyilvánosságban, miután teljesíti a Nyugat kettős célját: azaz csökkenti Moszkva energiabevételeit és közben megakadályozza az olajellátási sokkot a világpiacon.

Az Európai Unió újabb szankciójának következtében pedig az ázsiai ország egyre inkább központi szerepet kap a globális olajtérképen.

Kapcsolódó tartalom

Többéves csúcson az indiai export

A Kpler kereskedelmi adatbank kimutatása szerint a múlt hónapban 89 ezer hordó benzin és gázolaj érkezett Indiából New Yorkba, ami az elmúlt négy év legnagyobb mennyisége. Ehhez hasonlóan alakult az európai piacokon szerzett részesedésük is, ami januárban 172 ezer hordó alacsony kéntartalmú dízelt jelentett. Ez 2021 októbere óta a legnagyobb mennyiségi indiai behozatal a kontinensen.

40 000 tonna gázolaj Oroszországból. Az Ane tartályhajó kiköt a rotterdami székhelyű HES Internationl vállalat mólójánál (Fotó: N: Lars Klemmer/dpa, Lars Klemmer/picture alliance via Getty Images)

A sajtónak nyilatkozó szakértők arra is rámutattak, hogy várhatóan növekedni fog India jelentősége az európai piacon, miután vasárnap életbe léptek az orosz kőolajra vonatkozó további korlátozások is. Mint írták, a szankció hatalmas mennyiségű gázolajat von ki a piacról, ezért India növelheti az orosz nyersolaj felvásárlását és az abból készült termékek továbbértékesítését a nemzetközi piacokra.

Kapcsolódó tartalom

Emelkedik az orosz nyersanyagok aránya

Warren Patterson, az ING Groep NV szingapúri nyersanyag-stratégiájának vezetője rámutatott:

India a finomított olajtermékek nettó exportőre, melynek nagy része nyugati piacokra érkezik, azonban a termék előállításához felhasznált alapanyagok egyre nagyobb része származik Oroszországból.

A kereskedők meglátása szerint az indiai export ráadásul eleget tesz az EU iránymutatásainak. Ezek alapján az orosz nyersolajszármazék behozható a kontinensre, amennyiben az unión kívüli országban dolgozták fel. Serena Huang, a Vortexa Ltd. vezető ázsiai elemzője szerint a Nyugat arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse Moszkva bevételeit, de abban is érdekelt, hogy Oroszország olaj- és finomított termékei továbbra is áramlásban maradjanak, elkerülve a globális kínálati válságot. A nyugati fél úgy véli, az orosz olajra bevezetett árplafon is garantálja, hogy Moszkva ne profitáljon az eladáson. Újdelhi azonban egyelőre nem foglalt állást nyilvánosan, hogy érvényesítíi-e az árplafont Moszkvával szemben, vagy nem.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció: Üzemanyag-szállító tartálykocsik a Gazprom orosz gázipari cég olajipari leányvállalatának, a Gazpromneft MNZP-nek a moszkvai olajfinomítójánál 2022. december 30-án.Vlagyimir Putyin orosz elnök február 1-jén hatályba lépő és 2023. július 1-jéig érvényes rendeletben megtiltotta az orosz kőolaj és kőolajtermékek szállítását az árplafont bevezető országokba (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Ajánljuk még