Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Görögország is mentőcsapatot küld a katasztrófa sújtotta török térségbe

Görögország hétfőn egy 21 fős mentőcsapatot és két keresőkutyát küldött a földrengés sújtotta délkelet-törökországi térségekbe – közölte a görög katasztrófavédelem.

A tájékoztatás szerint ezzel az első mentőkontingens már útnak is indult egy katonai repülőtérről Athén közelében. „Görögország azonnal segít” – jelentette ki nem sokkal korábban Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő.

Görögország a gyakori földrengések miatt az ilyen jellegű katasztrófák kezelésében jártas mentőegységekkel (EMAK) rendelkezik. A két szomszédos ország a feszült viszony ellenére az 1999-es földrengés után is kölcsönösen segítséget nyújtott egymásnak.

Az úgynevezett földrengés-diplomácia akkor a kapcsolatok javulását hozta magával.

Athén és Ankara viszonyára mindennek ellenére évtizedek óta árnyékot vet a migráció, tengeri határaik, a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége.

Kapcsolódó tartalom

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van.

Ajánljuk még