Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

A pusztítás a levegőből látszik igazán: kártyavárként omlottak össze az épületek a földrengésekben

Hatalmas földrengéssorozat okozott óriási pusztítást Törökország keleti és Szíria északi részén, de érezni lehetett a földmozgást Libanonban, Izraelben, a Gázai övezetben és Cipruson is. Az első, 7,8-es erejű rengés helyi idő szerint hétfő hajnalban volt a török Gazientep tartományban, amit aztán további utórengések követtek a nap folyamán. Az első jelentések is több száz halottról és több ezer sérültről szóltak. Több városban is kártyavárként dőltek romba lakóházak, maguk alá temetve az ott lakókat. A legutóbbi hírek szerint már meghaladja a kétezret az elhunytak száma – hangzott el az M1 Híradóban.

Malatya várában éppen a hajnali földrengés okozta károkról tudósított egy török tévécsatorna riportere, amikor újabb katasztrófa rázta meg települést. A stáb a helyiekkel együtt kénytelen volt menekülőre fogni, hogy még időben kijussanak az összedőlő házak közül.

„Miközben a romok felé tartottunk, hogy filmre vegyük a mentést, két egymást követő rengést észleltünk, hangos zajjal, és a bal oldalamon látható épület összedőlt. Mindent belepett a por”

– tájékoztatott a riporter.

Törökország déli részét hétfőn két nagyobb földrengés rázta meg. Egy Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű rengést mértek helyi idő szerint hajnali 4 óra 17 perckor Gaziantep közelében, másodszor pedig 7,6-es erősségű földmozgást jelentettek Kahramanmaras régióból Ekinözü településnél.

Az utórengések is nehezítik a túlélők utáni kutatást

Emellett több mint száz kisebb utórengést is észleltek a térségben, ami jelentősen megnehezíti a túlélők utáni kutatást. Diyarbakir városában például a mentőcsapatok már órák óta dolgoztak egy épületromjain, amikor a szomszédos társasház rájuk omlott.

Kapcsolódó tartalom

A második erős rengés közelében, Kahramanmaras városában is megállás nélkül dolgoznak a mentőalakulatok, sok civil is csatlakozott hozzájuk, mert rengeteg az összedőlt ház.

Már az első rengés után számos sebesültet szállítottak kórházba és hetven halottat jelentettek, a második katasztrófa után pedig szinte kezdhették elölről a munkát.

A földrengés Törökország tíz tartományát érintette, köztük számos sűrűn lakott nagyvárost. De a földmozgást érezni lehetett a térségtől több mint 600 kilométerre fekvő fővárosban, Ankarában is. A Török Vörös Félhold humanitárius szervezet országos felhívást tett közzé, hogy aki csak tud, adjon vért, mert rengetegre van szükség. Felszólították a katasztrófa sújtotta települések lakóit, takarítsák el az utakról az épülettörmelékeket, hogy a mentőautók mindenhova el tudjanak jutni.

Recep Tayyip Erdogan török elnök úgy fogalmazott, hogy a mostani volt a legnagyobb katasztrófa az 1939-es földrengés óta. Hozzátette, hogy csak délelőtt kilencezer embert mozgósítottak a mentéshez az török hatóságok.

A török elnök arról is beszélt, hogy a mentéshez segítséget ajánlott az NATO és az Európai Unió, emellett pedig további 45 ország ígért támogatást. Az ankarai védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy légi folyosót nyitnak, amelyen a segélyszállítmányok és a mentőcsapatok könnyebben eljutnak a katasztrófa sújtotta területre.

„Partnereink magas szintű előkészületeket tettek a szállításhoz, köztük az A400-as repülőgépeket készítettek elő. A régió repülőtereinek felkészültségét illetően azonban vannak akadályok. Problémák vannak az időjárási viszonyokkal, és repedések vannak a leszállópályákon. Ezeket figyelembe véve törekszünk arra, hogy csapatainkat és felszereléseinket mielőbb a régióba küldjük” – fogalmazott Hulusi Akar török védelmi miniszter.

Kapcsolódó tartalom

A térségben gyakoriak a földrengések, mert Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. Harmincezren meghaltak és százezrek megsérültek 1939-ben; az ország északnyugati részén, Izmitnél 1999-ben több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földmozgás.

Rendkívül súlyos a helyzet Szíriában is, ahol az is nehezíti a helyzetet, hogy az ország még mindig polgárháborús övezetnek számít.

Sok áldozatról érkezett jelentés a kormányerők által ellenőrzött területekről és a szakadár régiókból egyaránt. A felkelők uralta északnyugati részeken ráadásul nincs rendes ellátórendszer, sok településen csak helyiek és önkéntesek végzik a mentést.

Csodával határos módon csak kisebb sérüléseket szenvedett egy alig egyéves gyermek, amikor a hajnali órákban összeomlott a házuk a szíriai A’zaz városában. A mentőalakulatok emelték ki a romok alól és vitték biztonságba.

Kapcsolódó tartalom

Sok embert azonban már nem lehetett megmenteni, és egyelőre felmérni sem tudják, hogy hányan lehetnek még a romok alatt. Vannak házak, amelyekben az összes lakót maguk alá temették a törmelékek. Mivel a hajnali órákban mozdult meg először a föld, szinte kivétel nélkül mindenki otthon volt.

„Tizenkét család él itt, és senki nem tudott kijutni. Még mindig bent vannak. Egyelőre senki nem jött segíteni sem. A saját kezünkkel ásunk itt már hajnali három óra óta” – mondta egy lakó.

Szíriában drámai jelenetek játszódtak le: százak sereglettek az összeomlott épületekhez, hogy megpróbáljanak segíteni a bajba jutott embereken. Bár eleinte sok túlélőt találtak, az idő múlásával az áldozatok száma folyamatosan emelkedik.

Helyi idő szerint hajnali 4 óra 17 perckor rázta meg a 7,8-es erősségű földrengés a térséget, amelyet számos utórengés követett az északnyugati országrészben.

A pusztítás mértéke csak a levegőből látszik igazán. Kártyavárként dőltek össze az épületek a földrengés epicentrumától mintegy 150 kilométerre is. Bár minden mentő a helyszínre sietett, több kórház összeomlott vagy megrongálódott, ezért csak a legsúlyosabb sérülteket tudják azonnal ellátni.

Súlyos a helyzet Aleppóban is: több lakóépület, köztük társasházak is összeomlottak. Szíria második legnagyobb városában markolók igyekeznek megtisztítani a területet, hátha túlélőkre bukkannak a romok alatt.

Kapcsolódó tartalom

A mentési munkálatokat a helyi önkéntesekből verbuválódott fehér sisakosok, vagyis a szíriai polgári védelem végzi. A szervezet szerint családok százai vannak még a romok alatt. Szóvivőjük kijelentette: nemzetközi segítség nélkül nem tudnak úrrá lenni a katasztrófahelyzeten.

„Csapataink igyekeznek mindenhova eljutni, de sok épület alatt még most is teljes családok lehetnek. Ez egy rendkívüli helyzet, Északnyugat-Szíria jelenleg egy katasztrófa sújtotta terület. Azt kérjük a nemzetközi közösségtől, hogy tegyen valamit, és segítsenek!” – Iszmail Alabdallah, a polgári védelem szóvivője.

A nemzetközi segítségnyújtást nehezíti, hogy a katasztrófa sújtotta terület egyben háborús övezet, a török és szíriai kormányerők ostromgyűrűjében fekszik, a ki- és beutazás ezért rendkívül körülményes. A szakadár területek hatóságai arra kérték a nemzetközi közösséget: gyakoroljanak nyomást a damaszkuszi kormányra, hogy a mentési munkálatok idejére szüntessék be a harci cselekményeket és bombázásokat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Refik Tekin

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még