Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Tovább mélyült a diplomáciai feszültség az Egyesült Államok és Kína között

| Szerző: hirado.hu
Azután, hogy az amerikai légierő lelőtte az ország légterében tartózkodó kínai léggömböt. Peking tiltakozik, arra hivatkozva, hogy csupán egy elszabadult meteorológiai ballonról van szó. Washington szerint azonban a léggömb egy katonai kémeszköz volt, amelyhez hasonlót az elmúlt napokban Dél-Amerika fölött is észleltek.

Világító felhőfoszlányként zuhant lefelé a dél-karolinai partok közelében lelőtt kínai léggömb, helyi idő szerint szombat délután. Az Egyesült Államok történetében is ritka pillanatnak számít, hogy a civilek szabad szemmel, élőben nézhettek végig egy több, mint 18 ezer méteres magasságban zajló katonai műveletet.

Nagyjából öt perce figyeltük az eget, amikor nyugati irányból három vadászgép érkezett, egyikük nagyon gyorsan haladt a léggömb felé. Láttuk, amint kilőtte a rakétát, bár a zajt nem hallottuk. Aztán a léggömb felrobbant, és miközben zuhant lefelé, sok kisebb darab vált ki belőle” – mesélte egy helyi férfi.

Az akció idejére három part menti repülőtéren is órákra felfüggesztették a forgalmat, a parti őrség pedig utasította a térségben tartózkodó hajókat, hogy hagyják el az óceánon kijelölt műveleti területet. A Myrtle Beach reptéren várakozó utasok közül néhányan nehezményezték, hogy a lezárás miatt lekésik a csatlakozást.

Kapcsolódó tartalom

A beszállókapunál mondták, hogy ez a biztonságunk érdekében van. Oké, de szerintem ez csak egy nagy léggömb, amit biztosan ki lehet kerülni” – vélte egy New Yorkba tartó férfi.

A Pentagon közölte, hogy egy F-22-es vadászgépről lőtték ki a léggömböt megsemmisítő, rövid hatótávolságú elfogórakétát.

A találat pillanatában a célpont az Atlanti-óceán fölött járt, az amerikai partoktól csaknem 12 kilométeres távolságban.

A haditengerészet búvárjai már keresik a roncsdarabokat, amelyek nagyjából 10 kilométeres sugarú körben szóródtak szét a vízben.

A héliummal töltött, napelemekkel és megfigyelő-műszerekkel felszerelt kínai ballon január 28-án lépett be az amerikai légtérbe, majd egy rövid kanadai kitérő után visszatért. Az eszköz katonai létesítmények, köztük nukleáris rakétatárolók fölött is elrepült.

Peking váltig állította, hogy egy meteorológiai adatszerzésre használatos léggömbről van szó, amely a légköri viszonyok miatt irányíthatatlanná vált, így tévedt amerikai területre. A Pentagon szerint azonban a ballon valójában egy katonai kémeszköz, ezért készenlétbe helyezték a légierőt és folyamatosan tájékoztatták az elnököt a fejleményekről.

A szerdai tájékoztatás után utasítottam a Pentagont, hogy amint lehet, lőjék le a léggömböt. Úgy döntöttek, hogy ezt a víz fölött teszik meg, így a roncsok nem okozhatnak kárt a szárazföldön. A művelet sikerült, gratulálok a légierő tagjainak” – közölte szombat délután Joe Biden.

A kínai külügyminisztérium közleményben tiltakozott a ballon lelövése miatt.

Kapcsolódó tartalom

„Az Egyesült Államok katonai támadást intézett egy kínai polgári légieszköz ellen, megsértve ezzel a nemzetközi  gyakorlatot” – áll a közleményben.

Kína szerint Washington „túlreagálta az incidenst”, amely miatt az amerikai külügyminiszter tervezett, kétnapos pekingi látogatását is elhalasztották.

Közben egy újabb kínai kémballont is észleltek, amely a Csendes-óceán felől érkezett, és Dél-Amerika fölött érte el a szárazföldet. Ezt pénteken a kolumbiai hadsereg is megerősítette, ám Peking egyelőre mélyen hallgat az ügyről.

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Ajánljuk még