Időjárás

A tél leghidegebb időszaka állhat előttünk, akár mínusz 10 fok is lehet

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Maliba utazik az orosz külügyminiszter a védelmi és biztonsági kapcsolatok erősítésére

Maliba utazik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétnapos látogatásra a kölcsönös védelmi és biztonsági kapcsolatok erősítése végett – közölte vasárnap a nyugat-afrikai ország külügyminisztériuma.

A tájékoztatás szerint Lavrov hétfőn érkezik Bamakóba. Ez az első alkalom, hogy orosz külügyminiszter látogat a nyugat-afrikai országba.

„Ez a magas rangú látogatás összhangban áll az átmeneti kormány döntésével, miszerint kiterjeszti és diverzifikálja stratégiai partnerségeit” – olvasható a mali diplomáciai tárca közleményében.

Lavrov látogatása alátámasztja „a mali és az orosz államfők eltökélt szándékát, hogy új lendületet adjanak a baráti és bilaterális együttműködésnek (…), olyan elsőbbséget élvező kérdésekben, mint a védelem és a biztonság” – tette hozzá a minisztérium.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly 100 millió dollár értékben ígért üzemanyagot, műtrágyát és élelmiszert Malinak. Oroszország mindemellett márciusban már több helikoptert és fegyvereket is szállított a nyugat-afrikai országnak. Franciaország kivonta csapatait Maliból arra hivatkozva, hogy a mali junta a Wagner orosz biztonsági magáncég szolgáltatásait veszi igénybe. Bamako tagadja, hogy a Wagnerrel működne együtt, azt állítja, hogy a reguláris orosz hadseregről van szó.

Ajánljuk még