Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Lelőtte a kínai léggömböt az amerikai légierő, de sorra érik a kritikák Bident

| Szerző: hirado.hu
Tovább mélyült a diplomáciai feszültség az Egyesült Államok és Kína között, miután az amerikai légierő lelőtte az ország légterében tartózkodó kínai léggömböt. Peking tiltakozik, arra hivatkozva, hogy csupán egy elszabadult meteorológiai ballonról volt szó. Washington szerint azonban a léggömb katonai kémeszköz volt. A republikánus ellenzék élesen bírálta a Biden-kormányzatot, amiért napokig nem tettek semmit az ellenséges megfigyelés megállítására.

 

Világító felhőfoszlányként zuhant lefelé a dél-karolinai partok közelében lelőtt kínai léggömb, helyi idő szerint szombat délután. Az Egyesült Államok történetében is ritka pillanatnak számít, hogy a civilek szabad szemmel, élőben nézhettek végig egy több mint 18 ezer méteres magasságban zajló katonai műveletet.

Nagyjából öt perce figyeltük az eget, amikor három vadászgép érkezett, egyikük nagyon gyorsan haladt a léggömb felé. Láttuk, amint kilőtte a rakétát, aztán a léggömb felrobbant, és sok kisebb darab vált ki belőle ”– mesélte egy helyi férfi.

 

Az akció idejére három partmenti repülőtéren is órákra felfüggesztették a forgalmat, a parti őrség pedig utasította a térségben tartózkodó hajókat, hogy hagyják el az óceánon kijelölt műveleti területet.

A Pentagon közölte, hogy a találat pillanatában a célpont az Atlanti-óceán fölött járt, az amerikai partoktól csaknem 12 kilométeres távolságban. A haditengerészet búvárai megkezdték a roncsdarabok keresését, amelyek nagyjából 10 kilométeres sugarú körben szóródtak szét a vízben.

Kapcsolódó tartalom

A héliummal töltött, napelemekkel és műszerekkel felszerelt kínai ballon január 28-án lépett be az amerikai légtérbe, majd egy rövid kanadai kitérő után visszatért. Az eszköz katonai létesítmények, köztük nukleáris rakétatárolók fölött is elrepült.

Peking állítása szerint egy civil meteorológiai léggömbről van szó, amely vétlenül tévedt amerikai területre. A Pentagon azonban úgy vélte, hogy a ballon valójában katonai kémeszköz, ezért készenlétbe helyezték a légierőt és folyamatosan tájékoztatták az elnököt a fejleményekről.

A szerdai tájékoztatás után utasítottam a Pentagont, hogy amint lehet, lőjék le a léggömböt. Úgy döntöttem, hogy ezt a víz fölött tegyék meg, így a roncsok nem okozhattak kárt a szárazföldön” – közölte szombat délután Joe Biden.

A kínai külügyminisztérium közleményben tiltakozott a ballon lelövése miatt.

„Az Egyesült Államok katonai támadást intézett egy kínai polgári légi eszköz ellen, megsértve a nemzetközi  gyakorlatot” – írta a tárca, hozzátéve: Washington „túlreagálta az incidenst”, amely miatt az amerikai külügyminiszter tervezett pekingi látogatását is elhalasztották. Kína válaszlépéseket is kilátásba helyezett.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai közlekedési miniszter a kormány, a hadsereg és a hírszerzés gördülékeny együttműködésére hívta fel a figyelmet az NBC televíziócsatorna műsorában.

Annyit mondhatok, hogy nagyszerű példája volt a kormányzat különböző szereplői közötti koordinációnak annak érdekében, hogy minden biztonságosan történjen. Az elnök szerdán kiadta a parancsot, hogy le akarja hozni a ballont, de biztonságosan, és ez bonyolult művelet ”– mondta a tárcavezető.

A Képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus vezetője szerint azonban felmérni is nehéz, mekkora károkat okozott, hogy a Biden-kormány nem cselekedett azonnal a ballon észlelése után.

Soha nem lett volna szabad megengedni, hogy belépjen az Egyesült Államok légterébe, és hogy befejezze a küldetését. Ha megkérnénk valakit, hogy rajzoljon egy jelet minden helyre, ahol érzékeny rakétavédelmi létesítményeink vagy nukleáris fegyverek telephelyei vannak, akkor mindet ezen az útvonalon találnánk” – vetette fel a kormány felelősségét a bizottsági elnök, Mike Turner.

A konzervatív ellenzék aggodalmát erősíti, hogy időközben egy újabb kínai ballont is észleltek, amely a Csendes-óceán felől érkezve Dél-Amerika fölött érte el a szárazföldet. Ezt pénteken a kolumbiai hadsereg is megerősítette, ám Peking egyelőre hallgat a második léggömbről.

Kiemelt kép: MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish

Ajánljuk még