Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Itt a farsang, áll a bál! – egy unikornis nyitotta meg a velencei karnevált

Elkezdődött a világhírű jelmezeiről és maszkjairól híres velencei karnevál. A kéthetes mulatságon programok és bemutatók százai várják a látogatókat: évről évre turisták tízezrei keresik fel ilyenkor a fény városát. A velencei a világ egyik legnagyobb múltú karneválja: a 11. század óta töretlen a népszerűsége.

A Canale Grandén lebegő víziszínpadon érkező hatalmas unikornisfej nyitotta meg az idei velencei karnevált szombaton Olaszországban. Ez az a varázslatos lény, aki elviszi az álmodozókat a csillagok felé, ezért megannyi óriásmaszkba öltözött táncos kíséri.

A szervezők ezzel is a karneválra jellemző állatövi jegyeket és azok eredeti szimbólumát szerették volna felidézni. A világ egyik legkedveltebb karneváljának idei mottója:

„Szánj időt az eredeti jelekre”.

A karnevál két és fél hete alatt a világ minden tájáról érkező turisták ezrei lepik el az olasz lagúnavárost. Ebben az időszakban az ókori palotákban álarcosbálokat és koncerteket tartanak, míg a csatornákon látványos gondolás felvonulásokban lehet gyönyörködni.

(Fotó: EPA/Andrea Merola)

A kézművesek már hetek óta készítették a karneváli kultúrára jellemző híres maszkokat. Az egyik legnagobb turisztikai attrakciónak számító esemény két éve, a világjárvány miatt teljesen elmaradt. Tavaly pedig számos korlátozás mellett hibrid, vagyis online is nézhető formában tartották csak meg.

A karnevál hagyománya a 11. századra nyúlik vissza. Évszázadokon át ez volt az egyetlen módja, hogy

a polgárok kiszabadulhassanak a velencei kormány ellenőrzése alól.

Rendkívül népszerűvé a 18. században vált, amikor már a világ minden tájáról érkeztek arisztokraták és nemesek, hogy díszes maszkokat és jelmezeket öltsenek magukra. Mai modern változata mintegy száz éve létezik. A karnevál idén is a nagyböjt kezdetét jelenő hamvazószerda előtti keddig tart.

Kiemelt képünk: MTI/EPA/Andrea Merola

Ajánljuk még