Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Bakondi György: Változás kezdődött az EU migrációs politikájában

Változás kezdődött az Európai Unió migrációs politikájában – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1-en.

Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bolgár-török határ védelmét nevezte a legfontosabb feladatnak az EU szárazföldi határainak megerősítése terén. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy kivételes esetekben kerítésekre is szükség van, és ezekhez uniós támogatást kell biztosítani.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy megkezdődött a változás az EU migrációs politikájában, ami reményeik szerint elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához, és csökkennek vagy megszűnnek a politikai támadások, amelyeket a magyar kormány a migrációs politikája miatt kapott.

Közölte:

2015-ben egy nagy tömegeket beléptető folyamat indult el az Európai Unióban, ez összhangban volt a Soros György civil szervezetei által képviselt állásponttal.

Az EU eddig a szervezettséget, a menekültstátuszhoz való hozzáférést hangsúlyozta és elítélte a kerítésépítést.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György kiemelte, hogy a magyar kormány az évek során konzekvensen képviselte migrációs politikáját, és bár a magyar emberek számos szavazáson, nemzeti konzultáción erősítették ezt meg, mégis rendkívül sok politikai támadást kaptak.

Hozzátette,

a súlyos terrorcselekmények, a nemzetbiztonsági, közbiztonsági fenyegetések, a súlyos bűncselekmény-sorozatok, a szociális háló leterheltsége, az ismeretlen identitású emberek nagy tömegben történő bejutása és kiutasíthatatlansága „a politikai döntéshozókat is talán változásra ösztönözte”.

Emlékeztetett arra: a nemzetállamok között már korábban megindult az együttműködés az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében.

Közölte: ahol nagy tömegben érkeznek csoportosan illegális migránsok, és erőszakot alkalmaznak a bejutás érdekében, ott műszaki akadályrendszerre van szükség.

A műszaki határzár egy fontos biztonsági kelléke annak, hogy az EU külső határait és ezzel a belső határral rendelkező országok lakosságát is a schengeni kódexben foglaltakkal összhangban oltalmazni, védelmezni lehessen

– fogalmazott.

Bakondi György egy kérdésre válaszolva azt mondta: azzal, hogy Horvátország schengeni övezethez történő csatlakozása nyomán a magyar-horvát határ belső határrá vált, az ott felszabadított eszközöket és élő erőt át lehet csoportosítani olyan határszakaszra, ahol nagyobb a migrációs nyomás.

Kapcsolódó tartalom

Megjegyezte: a magyar-szerb határon idén eddig 10 500 illegális migránst fogtak el, és 110 embercsempész ellen indult eljárás.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még