Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Provokáció vagy hiba? Amerika árgus szemmel figyeli a kémléggömböt

| Szerző: hirado.hu
Kémléggömböt észleltek az Egyesült Államok északnyugati államában, Montanában. Az eszköz Kanada felől lépett be az ország légtérbe. A Pentagon bejelentette, hogy már napok óta követi a léggömb mozgását, ami magasabban repül, mint a kereskedelmi repülőgépek, és nem jelent fenyegetést az emberekre. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a kémléggömb kínai. Kína azt ígérte, kivizsgálja az ügyet, de hozzátették, hogy Peking soha nem sértené meg egyetlen ország légterét vagy területét.

 

A hatalmas kémballon szabad szemmel is jól látható. Bár első látásra pont olyan, mintha telihold lenne, a hírcsatornák hamar eloszlatták a kételyeket: amit Montana állam legnagyobb városa felett észleltek, az egy megfigyelő léggömb.

„Munkába indultam, és szokásom szerint kinéztem az ablakon: akkor megláttam. Előbb azt hittem, valamilyen csillag, de rájöttem, hogy ez butaság, hiszen nappal van, de aztán jobban megnéztem és  láttam: ez olyan nagy, hogy nem lehet csillag” – mondja a férfi, aki felvételeket is készített a kémballonról, hozzátéve hogy a szerkezet legalább fél órán keresztül egyáltalán nem mozgott.

Az állam kormányzója, illetve a kongresszus számos képviselője azonnal magyarázatot és cselekvést követelt a washingtoni vezetéstől.

Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták, a légvédelem pedig készenlétbe helyezte az F–22-es vadászgépeit arra az esetre, ha a Fehér Ház a kémballon lelövése mellett döntene. A katonai vezetőség azonban figyelmeztetett, hogy a megsemmisítés után a szerkezet szétrepülő darabjai a földre esve komoly veszélyt jelentenének.

Provokáció vagy hiba – így magyarázta az esetet egy nemzetközi védelmi kutatással foglalkozó elemző.

Kínai műholdak folyamatosan figyelik az Egyesült Államokat, úgyhogy számomra nem világos, mi az a többlet, amit ezzel a kémballonnal láthatnak. Az időzítés is szokatlan, hiszen nemrég Biden elnök azt mondta, Washington nyitott minden kommunikációra a kínai kormánnyal. Ennek része az is, hogy Antony Blinken külügyminiszter a napokban Kínába látogat. Ezzel az incidenssel megnehezítik a tárgyalást a két ország között.

Azt hiszem, hogy ez egy szerencsétlen provokáció

– mondta John Parachini elemző.

Kapcsolódó tartalom

Közben katonai elemzők figyelmeztettek, hogy a ballon a gyéren lakott Montana több érzékeny területe felett is áthaladt. Itt található például az Egyesült Államok három nukleáris rakétasilójának egyike.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az ügyet higgadtan és óvatosan kell kezelni mindaddig, amíg ki nem vizsgálják.

Kína tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és nem áll szándékában megsérteni egyetlen szuverén állam területét vagy légterét. A ballon esetében megvárjuk a vizsgálat eredményét” – fogalmazott Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Közben a kanadai kormány bejelentette, hogy egy második kémléggömböt is észlelt az országban.

Azt nem árulták el, kinek a felderítő eszközéről lehet szó, csupán annyit közöltek, hogy együttműködnek az Egyesült Államokkal, hogy külföldi hírszerzők ne juthassanak érzékeny kanadai információkhoz.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen a kémléggömb Montana felett. (Forrás: M1)

Ajánljuk még