Időjárás

Berobban ismét a nyár? – nem várt fordulatot vehet az időjárás

Pizzákat készített az olasz maffiózó, 16 év rejtőzködés után fogták el

| Szerző: hirado.hu
Bő tizenhat évig bujkált a hatóságok elől a hírhedt ’Ndrangheta olasz maffiaszervezet egy tagja, Edgardo Greco. A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután 1991-ben agyonvert egy testvérpárt. Grecót a franciaországi Saint-Etienne városában fogták el csütörtök hajnalban.

Kapcsolódó tartalom

Tizenhat év szökés után elfogták a 63 éves Edgardo Grecót, akiről a nyomozók úgy vélik, hogy Olaszország egyik legerősebb maffiaszervezetéhez, a Calabriában működő hírhedt ’Ndranghetához tartozik.

Az Interpol szerint Grecót csütörtökön tartóztatták le a franciaországi Saint-Etienne városában, ahol egy időben álnéven vezetett olasz éttermet.

A veszélyes szökevényként jellemzett Grecót egy testvérpár, Stefano és Giuseppe Bartolomeo meggyilkolásáért körözték Olaszországban. Az áldozatokat Calabriában verték agyon a maffiaháború részeként.

Az olasz rendőrség elmondta, hogy a Bartolomeo testvéreket 1991 januárjában vasrudakkal verték halálra egy halraktárban. A holttestüket sosem találták meg, a nyomozók úgy vélik, hogy az áldozatok maradványait savban oldhatták fel. A megölésüket feltehetően azért rendelték el, mert más bűnbandák üzleteit akadályozva próbálták meg kiterjeszteni üzleti tevékenységüket.

A gyilkosságokért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Grecót. A férfi hamis dokumentumokban számolt be arról, hogy olyan betegségben szenved, aminek a kezelése lehetetlenné teszi az őrizetbe vételét, így akkor elkerülte a börtönt. Mire kiderült az igazság, Greco felszívódott, és bő 16 évig szökésben volt.

Kapcsolódó tartalom

Greco Paolo Dimitrio néven 2021 júniusában lett a tulajdonosa a Caffe Rossini Ristorante nevű olasz étteremnek Saint-Etienne-ben, amelyet 2021 novemberéig vezetett. A hatóságok szerint több olasz étteremben is dolgozott a környéken.

Greco letartóztatását az Interpol által működtetett Együttműködés az ’Ndrangheta ellen projekt segítette, amely megkönnyíti a 195 tagállam közötti rendőrségi együttműködést.

Az Interpol szerint az ’Ndrangheta Olaszország legkiterjedtebb és legerősebb maffiacsoportjának számít, amely világszerte tevékenykedik, és szoros kapcsolatokat ápol a Dél-Amerikából Európába irányuló kokainkereskedelemmel.

Grecót egy héttel az után tartóztatták le, hogy az olasz rendőrség felszámolta a Dél-Calabria nagy területét uraló ’Ndrangheta maffiaszervezet egy részét. Összesen 56 ember ellen indult büntetőeljárás.

Az olasz rendőrség a múlt hónapban tartóztatta le Matteo Messina Denarót, a szicíliai Cosa Nostra maffia egyik leghírhedtebb főnökét is, aki már harminc éve szökésben volt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: The Guardian

Ajánljuk még