Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Kényszersorozás Ukrajnában: embervadászat zajlik, még vak férfi is kapott behívót

| Szerző: hirado.hu
Egyre durvábban zajlik a katonai mozgósítás Ukrajnában. Sokan azt mondják: szó szerint embervadászat zajlik. Az utcáról tuszkolják be a férfiakat a furgonokba és gyűjtőtáborba viszik őket. Bizonyos munkakörökben pedig a nőknek is megtiltották, hogy elhagyják Ukrajnát. De arra is volt példa, hogy vak férfinak küldtek behívót.

 

Az M1 által bemutatott felvételeken két férfi üvöltözik az odesszai toborzóiroda katonáival, akik behívót adtak nekik. A férfiak azonban azt kiabálják: nem mennek velük sehova.

Egy másik felvételen pedig egy mikrobuszba tuszkolnak be egy mozgósított férfit a katonák, szintén Odesszában. A 18 és 60 közti férfiakat egyszerűen összeszedik az utcáról, ahonnan gyűjtőtáborba viszik őket. Sokan ezért azt mondják: szó szerint embervadászat az, ami most Ukrajnában zajlik.

Kapcsolódó tartalom

Az egyenruhások túlkapásairól nap mint nap jelennek meg felvételek az Ukrajnában népszerű Telegram üzenetküldő csatornán. Az országban a hadiállapot miatt a sajtószabadság is korlátozva van, emiatt az ottaniak hónapok óta ezen a felületen osztják meg egymással a túlkapásokat.

A felvételeken jól látszik, hogy az ukrán városok utcáit ellepték a terepruhások.

Az információk szerint mintegy 3000 mobil sorozóbrigád kutat a férfiak után.

A mozgósításról szóló törvényt különböző módon értelmezik a hatóságok, még annak is kiírják a behívót, aki egyébként alkalmatlan a szolgálatra.

Kapcsolódó tartalom

Így járt egy vak zsitomiri férfi is.

„Nálunk Ukrajnában még a vakok is kaphatnak behívót, a világtalan emberek. Én Timoscsuk Volodimir Volodimirovics vagyok, ez a behívóm, amit kaptam. Mondják már meg nekem, legyenek szívesek, hogy kaphat egy vak behívót? Folyamatosan a megszálló országról beszélnek nekünk, hogy ott milyen rossz minden, milyen rosszak az emberek, és hogy bánnak a saját állampolgáraikkal. Nos, nálunk ugyanez van!” – mesélte a vak férfi.

Kárpátalján is ellepték az utcákat a katonák Belső-Ukrajnából. Ungvár mellett Beregszászban is férfiak után kutatnak: csoportokba verődve járják az utcákat az egyenruhások.

„Kétségtelen, hogy Kárpátalja különösen rosszul járt ebből a szempontból” – erről már a Századvég geopolitikai elemzője beszélt az M1-en. Koskovics Zoltán kiemelte: Kijev elsősorban a nemzeti kisebbségeket, így például a kárpátaljai magyarokat küldi a frontra harcolni.

Nagyon aktívan használta az ukrán honvédelem, a honvédelmi minisztérium a 128-as dandárt, vagy más néven a Munkácsi Dandárt. Számos sorsdöntő csatában nagyon aktív részt vállalt a dandár, és igen jelentős veszteségei vannak, ezért különösen súlyos Kárpátalján a helyzet, hiszen erról a környékről próbálják pótolni a katonákat – mondta az elemző.

Kapcsolódó tartalom

Közben a napokban Ukrajna újabb határátlépési korlátozásokat vezetett be. A háború végéig tilos lesz elhagyniuk Ukrajnát a parlamenti, a megyei és az önkormányzati képviselőknek, az ügyészeknek, a bíróknak, de még a helyi önkormányzati alkalmazottaknak is – akár nők, akár férfiak. A rendelet csütörtökön lépett életbe és 16 ezer női képviselőt is érint Ukrajnában.

Ajánljuk még