Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Felgyorsított kitoloncolás? Párizs fellépne a radikális iszlamizmussal szemben

| Szerző: hirado.hu
Miközben 2017. január 1-je óta összesen 704 olyan illegális migránst küldtek vissza Franciaországból származási országukba, akiket a terrorista jellegű radikalizálódás miatt korábban megfigyeltek. Az iszlamista támadások 2012 óta 271 halálos áldozatot és közel 1200 sebesültet követeltek. A franciák újabb támadásoktól, erőszaktól tarnak. Az események nyomására a kormány fel akarja gyorsítani a kitoloncolások ütemét.

A folyamatot azonban továbbra is jogi akadályok nehezítik. A mai napig

256 radikalizálódott illegális migráns tartózkodik Franciaországban.

Igaz, ők többnyire nincsenek a szabadlábon: 118-an börtönben vannak, 19-en közigazgatási fogdában, 13-an kórházban (számos, brutális bűncselekmény elkövetőjét nyilvánították pszichiátriai betegnek – a szerk.), 84-en házi őrizetben, 22-en pedig nyomozati okokból a szolgálatok szoros megfigyelése alatt állnak – írja a Le Figaro csütörtöki száma.

Kapcsolódó tartalom

Az állami szervek mindenesetre igyekeznek megnehezíteni a kiutasítottak mindennapjait: a terrorizmus elleni koordinációs egység a Le Figaro információi szerint gondoskodik arról, hogy a z illetékes hivatalok minden egyes kiutasítottól megvonják a szociális juttatásokat. A másik támadási pont a francia állampolgárság elvesztése:

2014 óta 21 terrorizmusért elítélt személyt fosztottak meg állampolgárságától,

közülük 19-et 2019 óta.

Kapcsolódó tartalom

Ne fogj kezet nőkkel!

A lapnak nyilatkozó Bernard Rougier iszlamológus szerint a muszlim szélsőségesek radikalizálódása komoly veszélyt jelent. Rougier a vele készült interjúban figyelmeztet „a gyűlölet prédikátorainak” befolyására, és kifejti:

„Valóságos küzdelem folyik a köztársaság és az iszlamisták között a társadalmi struktúrák ellenőrzéséért.”

A 2000-es évek elejétől a franciaországi iszlamisták szeparatizmusra szólítják fel a híveket: szerintük az „igaz muszlim” kötelezettsége, hogy barátaikat csak más muszlimok közül válasszák, ne egyenek húst az iskolában, és a fiúk, férfiak ne fogjanak kezet nőkkel. A „vallási identitás” állítólagos védelme mögött az iszlamista diskurzus áll – figyelmeztet Rougier. Onnan lehet felismerni, hogy az iszlámot mások megszégyenítésére használják, és arra törekszenek, hogy saját normáikat szembeállítsák a köztársasági értékekkel.

Kiemelt kép: Muszlim hívők vesznek részt a pénteki imán a Párizs külvárosában található mecsetben 2022. április 22-én a franciaországi Ivry sur Seine-ben. (Fotó: Pierre Crom/Getty Images)

Ajánljuk még