Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

„Erkölcsi rongyország lettünk” – Tordai Bence úgy gondolta, hogy osztályozza Magyarországot

| Szerző: hirado.hu
A Scruton 2022 politikai szemmel című rendezvénye szolgáltatta a 2023-as év vitaindító forumát, ahol Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke ütköztette álláspontját csütörtökön. A beszélgetés során éles vita övezte hazánk helyzetének megítélését és a kormány döntéseit az európai energiaválság és az orosz–ukrán háború következtében, de a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozása, valamint Vlagyimir Putyin is a vita tárgyát képezték. Tordai Bence megerősítette, hogy ők továbbra is küldenének fegyvereket Ukrajnába.

A 2022-es országgyűlési választások eredményét firtató kérdésre Tordai Bence azzal a magyarázattal állt elő, hogy Magyarországon „választási autokrácia” van. A liberális politikus nemzetközi baloldali mainstream médiában keringő értelmezéseket citálva azt mondta, hogy „minden komolyan vehető nemzetközi szervezet megállapította, hogy a magyarországi választások szabadok, de nem tisztességesek.” A baloldali politikus ugyanakkor elismerte, hogy rossz kampányt folytattak, és összességében „az eredmény innen nézve siralmas.”

Kapcsolódó tartalom

Dömötör Csaba ugyanezen kérdésre válaszolva szintén kiemelte az ellenzék rossz kampányát. Majd arra is rámutatott: a kormány kétharmados győzelmét az határozta meg, hogy elhatárolódott a háborútól, miközben az ellenzék még azzal kampányolt, hogy mindent megtesznek, amit a nemzetközi politika elvár. Dömötör Csaba szerint azonban a baloldal legnagyobb hibája az volt, hogy „dollár alapra helyezte a politikáját”, utalva ezzel a közel négymilliárd forint értékű amerikai kampányfinanszírozásra, amely a magyar baloldal kasszájába érkezett a 2022-es választások idején.

A baloldal magasabb adókat vetett volna ki

A kormánypártok és az ellenzék választási ígéreteivel kapcsolatban szintén ellentét alakult ki a vitapartnerek között. Míg Tordai Bence azt állította, hogy a kormány hazudott a kampányban és megszorításokat hajtottak végre, addig Dömötör Csaba a baloldal választási programjából idézve rámutatott: az ellenzék adóemelést hajtott volna végre. Az államtitkár felidézte:

az ellenzék a jelenleg 9 százalékos társasági adó helyett 19 százalékos adókulcsot vezettek volna be a vállalatok számára, valamint a személyi jövedelemadót kétkulcsosra változtatták volna, ahol a magasabb kulcs 30 százalékos szja-t jelentett volna, a jelenlegi egykulcsos 15 százalékkal szemben.

Tordai azzal vágott vissza, hogy az ellenzék a nagyvállalatok adóterheit növelte volna. Dömötör Csaba azonban emlékeztetett: a társasági adó sokkal magasabb volt a szocialista kormányzatok idején. Ezen felül arra is rámutatott, hogy a személyi jövedelemadó kérdésében egyes baloldali pártok 2022-es javaslata már az átlagjövedelem szintjétől is 30 százalékos adót vezetett volna be.

Kapcsolódó tartalom

Az alacsony jövedelműek támogatását érintő vitában Tordai Bence azzal hozakodott elő, hogy a kormány a nagyvállalatokat támogatja a kisvállalkozásokkal és az alacsony keresetű emberekkel szemben. Ezt cáfolva az államtitkár emlékeztetett: a szocialista kormányok idején mindössze 20 ezer forinttal emelkedett a minimálbér, míg 2010 óta a Fidesz–KDNP háromszorosára emelte azt.

Dömötör Csaba kiemelte: az ellenzék nem támogatta a minimálbér emelését.

Infláció és gazdasági helyzet

A gazdasági helyzet értékelésére kitérve Tordai Bence azt mondta, hogy a magyar gazdaság bajban van. Mint mondta, továbbra is magas szinten függünk az orosz energiától, a magyar mezőgazdaság állapota az egyik legrosszabb Európában, az inflációban pedig szintén listavezetők vagyunk a politikus szerint. A kritikára reagálva Dömötör Csaba hangsúlyozta:

az infláció egész Európában magas. Mint rámutatott, ennek elsődleges oka az energiaárak drasztikus megugrása.

Felidézte, hogy a tavalyi energiaimport mértéke 4,4 százalék helyett 10 százalékát tette ki a magyar GDP-nek. Ez 4 ezer milliárd forintos többletkiadást jelent. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány az energiaválság idején is fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, ami havi 180 ezer forintos támogatást jelent a háztartásoknak.

Kapcsolódó tartalom

A gazdasági helyzetet értékelve kiemelte: a 2022-es évben a válság ellenére is több mint 4 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, a munkanélküliség pedig 4 százalék alatt volt, ami jobb az uniós átlagnál.

Tordai Bence ezzel vitatkozva elmondta: amíg az eurózónában decemberben 9 százalékos volt az infláció, addig Magyarországon 24 százalék. Az élelmiszerinfláció pedig majdnem 45 százalék. A jegybank elnökének szavait idézve pedig azt állította, hogy a kormány nem küzd az infláció ellen.

Dömötör Csaba ismét emlékeztetett: az egész kontinensen „tombol az infláció.”

Mint mondta, a drágulás mértékét az is meghatározza, hogy az adott ország mennyire van közel a háborúhoz. Az államtitkár kiemelte: a drágulás csökkentéséhez szükség van az energia árának csökkentéséhez. Felidézte, hogy Emmanuel Macron francia elnök is arra panaszkodott, hogy a cseppfolyósított import gáz négyszer drágább a vezetéken szállított orosz energiahordozónál.

Kapcsolódó tartalom

Dömötör Csaba arra is emlékeztetett, hogy a kormány bevezette az árstopokat, amelyet a baloldal ellenzett. A kormány hitelmoratóriumot vezetett be, amely a 2008-as pénzügyi világválság idején nem tett meg a szocialista kormányzat és elszálltak a hitelek.

Az államtitkár emlékeztetett: az energiahordozók drágulása önmagában négyezer milliárd forint plusz kiadást jelent Magyarországnak.

Mitől lenne jobb az általános helyzetünk?

A baloldali politikus putyinozás és fideszes oligarcházás mellett a magasabb szintű társadalmi újraelosztásról beszélt. Ezt az észak-európai államok példájával támasztotta alá, ahol állítása szerint gazdaságilag és társadalmilag is sikeres a politika. Tordai állítása szerint ráadásul az orosz energia nem volt olcsó, hanem az európai átlagár fölött volt. Erre válaszolva Dömötör Csaba emlékeztetett: a kormány az elmúlt 12 évben interkonnektorokat épített ki az energiahordozók importjához a szomszédos országokkal együttműködve. Valamint a megújuló energia kapacitásait is jelentősen bővítették: 2010-ben 0,4 százalékos volt a napenergia részesedése a hazai energiamixből, mára pedig 11 százalék, ami Európa élmezőnyében van.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai háborút övező politikai kijelentésekről

Dömötör Csaba kitért az ukrajnai háborút övező politikai vitákra is. A Párbeszéd politikusának, Jávor Benedeknek a kijelentéseit idézve rámutatott, hogy a magyar baloldal az elsők között követelte a szankciók bevezetését. Az államtitkár emlékeztetett, hogy Tordai Bence párttársa úgy fogalmazott: a magyaroknak meg kell tanulniuk a történelmi leckét, és meg kell fizetniük annak az árát is. Majd Dömötör Csaba azt is felidézte:

Jávor Benedek nemrég azt mondta egy nyilatkozatában, hogy „Magyarország azért érdekelt az oroszok győzelmében, mert szeretné átrajzolni a határokat és annexiót szeretne végrehajtani Kárpátalján”. Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy az ilyen kijelentések veszélybe sodorják a Kárpátalján élő magyarokat, akiket napi szinten soroznak be az ukrán hadseregbe.

Kérdésre adott válaszában Tordai Bence viszont azt mondta: az Orbán-kormány Oroszország pártján áll. A Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök behódolt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a 2014-es krími annexió után tett oroszországi látogatásával pedig – Tordai szerint – a magyar miniszterelnök legitimálta Oroszország területfoglalását Ukrajnában. Tordai azt is kifogásolta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter továbbra is rendszeresen Moszkvába látogat tárgyalni, miközben Ukrajnába még nem ment el.

Kapcsolódó tartalom

Tordai szerint „erkölcsi rongyország lettünk”, amiért szerinte valamit kaphat a magyar kormány Oroszországtól.

Az államtitkár azzal vágott vissza, hogy miközben a magyar baloldal folyamatosan a kormányt támadja az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatai miatt, addig Németország jóval nagyobb volumenben kereskedik Oroszországgal és Kínával.

„Vagy amikor Nagy-Britannia intenzív gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, akkor ők is Putyin-pincsik?”

Dömötör Csaba rámutatott, hogy a baloldal ugyanezt a politikai álláspontot foglalja el Kínával kapcsolatban is, amikor a magyar kormány gazdasági kapcsolatairól van szó. Ezzel szemben viszont nem ítéli el a nyugati országokat. Számokkal alátámasztva Dömötör Csaba felidézte, hogy Németország 63 százalékkal növelte a kínai importot, Franciaország 88 százalékkal, Hollandia pedig 85 százalékkal.

Kapcsolódó tartalom

A fegyverszállítás Tordai Bence szerint nem kockáztat bevonódást

A vita során Tordai Bence határozottan tagadta, hogy a magyar baloldal a háború pártján állna és kockáztatná Magyarország bevonódását az ukrajnai konfliktusba. Dömötör Csaba azonban szó szerint idézte a Párbeszéd társelnökének 2022 áprilisi szavait:

Itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat.

Tordai azzal indokolta az idézett kijelentést, hogy azért kellene Magyarországnak is fegyvert szállítani, hogy „ne kelljen szégyenkezni”. A baloldali politikus szerint ráadásul ez nem jelent kockázatot, hiszen a legtöbb európai ország küld fegyvereket Ukrajnába.

Dömötör Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány álláspontja szerint az egyre több fegyver küldése európai országokból kockáztatja az fegyverszállító országok belesodródását a háborúba.

Guruló dollárok

Dömötör Csaba a vita ezen pontján kiemelte, hogy mennyire abszurd, amikor az ellenzék oroszbérencként állítja be a magyar kormányt, pedig

„nem Oroszországból érkeztek milliárdok kormányzati szereplőkhöz vagy bármilyen politikai szereplőkhöz, hanem hozzátok érkeztek milliárdok dollárban”.

Az államtitkár rámutatott, hogy ezen tények fényében felesleges arról vitatkozni, melyik politikai oldal szolgáltatta ki magát külföldi érdekeknek. Arra is emlékeztetett: Tordai Bence korábban letagadta, hogy tudott volna az Amerikából érkező kampánytámogatásokról. Ebből következően pedig két lehetőség van: amennyiben Tordai Bence igazat mondott, akkor kérdéses, hogy hogyan tudott volna az egyesült ellenzék kormányozni, ha ilyen részletekről sincs tudomása az egyes tagoknak? A másik eshetőség pedig, hogy a Párbeszéd is tudott az amerikai kampánytámogatásról, de félrevezeti az embereket.

Kapcsolódó tartalom

Tordai Bence a guruló dollárok ügyében ragaszkodott a korábbi állításához, miszerint nem tudott a külső finanszírozásról.

Dömötör Csaba azonban felmutatta Tordai Bence kampányplakátját, amelyen szerepelt a Mindenki Magyarországa Mozgalom logója, amely szervezethez a külföldi finanszírozás érkezett. Bár Tordai Bence továbbra is hárított, az államtitkár szerint egyértelmű, hogy az egyesült ellenzék pártjainál ugyanazok a kampánystratégák szervezkedtek. Az államtitkár szerint ez egy súlyos külső beavatkozási kísérlet volt a magyarországi választásokba, a kérdéssel pedig foglalkozni kell, mert

„a külföldről érkező milliárdok beépültek a magyar ellenzék politikájába”. Az államtitkár szerint a magyar baloldal folyamatosan külföldi érdekeket szolgál.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még