Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Energiakatasztrófát és gazdasági összeomlást okozhatnak a Brüsszel által erőltetett szankciók a Fidesz EP-képviselői szerint

Teljes embargó az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra és az urán uniós importjára – ezeket is tartalmazza az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag, amelynek elfogadását sürgeti csütörtöki állásfoglalása szerint az Európai Parlament. A Fidesz EP-képviselői a leghatározottabban elutasítják az azonnali és teljes körű energiaszankciókat Oroszországgal szemben, az ugyanis gazdasági katasztrófához vezetne Európában.
Újabb, immár a tizedik szankciós csomag elfogadását sürgeti az Európai Parlament azzal az állásfoglalással, amelyet csütörtöki plenáris ülésén hagyott jóvá. Eszerint többek közt teljes embargót vezetnének be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra és az urán uniós importjára.

Korlátoznák továbbá a Lukoil olajvállalathoz, illetve a Roszatom atomenergetikai konszenhez hasonló orosz vállalatokat.

A Balti-tengeren pedig az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezeték használatát is teljesen felfüggesztenék.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel eltökélten hisz a szankciókban, noha azok eddig sem vezettek eredményre. Azt ígérték, hogy a büntetőintézkedések térdre kényszerítik Oroszországot, és eljön a béke, de a háború még mindig tart, sőt brutálisabb, mint valaha. Annak pedig még a jele sem látszik, hogy a felek rövid időn belül tárgyalóasztalhoz ülnének. Ellenben egész Európát energiaválság és szankciós infláció sújtja.

Energiakatasztrófához vezetne a tizedik csomag

Teljes energiaszankciókat szeretne az Európai Parlament elfogadtatni a tagállamokkal – fogalmazott a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tervezetekben egy szó sem esik a nemzeti kisebbségek védelméről, és hangsúlyozta: a leghatározottabban elutasítják az azonnali és teljes körű energiaszankciókat Oroszországgal szemben.

„Ez nem kevesebbet jelentene, minthogy azonnali gazdasági összeomlás söpör végig az EU szinte valamennyi tagországán, ez nem kevesebbet jelent, mintsem hogy nem egyszerűen energiaválság, hanem energiakatasztrófa köszöntene be sok milliónyi EU-s család, háztartás életében”

– érvelt Deutsch Tamás.

A fideszes politikus hozzátette, az EU szankciós politikája többet árt Európának, mint Oroszországnak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Hirado.hu grafika

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még