Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Választási csalásra felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor a volt brazil államfőt

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Az ellenzéki szenátor elmondása szerint egy Bolsonaróval korábban folytatott tárgyalása során a volt államfő egyik bizalmasa megpróbálta rávenni arra, hogy kompromittáló megjegyzéseket húzzon ki Alexandre de Moraes legfelsőbb bíróból. A terv szerint ezeket a megjegyzéseket hangfelvevővel rögzítették volna, és ezek alapján a bírót később le lehetett volna tartóztatni.

Az ellenzéki szenátor azt is elmondta, hogy a tárgyalás ideje alatt Jair Bolsonaro csak csendben hallgatta, amíg egy képviselő, Daniel Silveira felvázolta a tervet. Silveirát választási csalásban való részvétel miatt csütörtökön letartóztatta a rendőrség.

A választás érvénytelenítésére tett kísérlet nem érte el a célját, végül a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvát választották meg az ország élére. Jair Bolsonaro a szokásoktól eltérve nem adta át az elnöki szalagot utódjának, 48 órával a választási eredmények kihirdetése után családjával Floridába utazott.

A brazil legfelsőbb bíróság jelenleg is vizsgálja a volt elnök érintettségét a januári zavargások kapcsán.

Január 8-án Bolsonaro hívei összecsaptak a rendőrséggel, és behatoltak a parlament, az elnöki palota és a szövetségi legfelsőbb bíróság épületébe. A nagyjából négyezer ember célja katonai puccs kiprovokálása volt – jegyezte meg a Reuters hírügynökség. A volt brazil államfő nem reagált Marcos do Val állításaira, pártja azonban elutasította a vádakat.

Ajánljuk még