Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Tankszállítás után: Németország 17 milliárd eurót költene rakétaelhárító rendszerre

| Szerző: hirado.hu
Németország védelmi gyártókkal tárgyal egy többrétegű rakétaelhárító pajzs megépítéséről, amely 17 milliárd euróba kerülhet az ügyben jártas emberek szerint. Sajtóértesülések arról számoltak be, hogy Olaf Scholz kancellár koalíciós kormánya már több gyártóval is tárgyal.
2022. november 30., Berlin: A berlini biztonsági konferencia (BSC) látogatói a Diehl Defence német védelmi vállalat standjánál állnak a kiállítóteremben, kezükben az Iris-T SLM légvédelmi rendszer modelljével. Fotó: K: Michael Kappeler/dpa (Fotó: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images).

Belső források szerint már zajlanak a tárgyalások a bajorországi Diehl Defense gyártóval nyolc IRIS-T rakétaelhárító rendszer beszerzéséről 2–3 milliárd euró értékben. A teljes beszerzési csomag pedig tartalmazná az Israel Aerospace Industries által gyártott Arrow 3 rendszert 4 milliárd euró ráfordítással, valamint 10 milliárd euró értékben az Egyesült Államokban gyártott Patriot rendszert is telepítenék.

Németország célja egy modern rakétaelhárító pajzs felállítása és integrálása a tervezett európai égboltpajzs kezdeményezés keretében.

Kapcsolódó tartalom

A rakétaelhárító pajzsot először Scholz jelentette be augusztusi prágai beszédében, amikor azt mondta, hogy Németország az elkövetkező években jelentős összegeket fog befektetni légvédelmébe, mivel a kontinensnek „sok pótolni valója van”.

Scholz szerint egy ilyen integrált rendszer hatékonyabb és olcsóbb lenne, mintha minden nemzet saját komplex rendszert építene ki. A programhoz csatlakozásról legalább tizenöt ország – főként NATO-tagállamok – szándéknyilatkozatot írtak alá. Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Olaf Scholz tavaly jelentette be a mérföldkőnek számító 100 milliárd eurós pénzügyi alapot a Bundeswehr modernizálására.

Robert Habeck szövetségi gazdasági és környezetvédelmi miniszter az IRIS-T SLM légvédelmi rendszer modelljeit nézi meg a Diehl cég standján az ILA nemzetközi repülőgépipari kiállításon. A Schönefeld repülőtéren megrendezésre kerülő légi kiállítás 2022. június 22-26. között lesz nyitva. Fotó: K: Wolfgang Kumm/dpa (Fotó: Wolfgang Kumm/picture alliance via Getty Images).

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még