Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Spanyolország és Marokkó megállapodott gazdasági kapcsolataik elmélyítésében

Spanyolország és Marokkó megállapodott csütörtökön Rabatban gazdasági kapcsolataik elmélyítésében.

A nyolc év óta első kormányközi konzultáción Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és marokkói hivatali partnere, Azíz Ahannús több mint húsz megállapodást írt alá egyebek között az energia, a megújuló erőforrások, a környezetvédelem, a gazdaság és a bevándorlás terén. A megállapodások egy 800 millió eurós beruházásösztönző csomagot is tartalmaznak.

Ahannús hangsúlyozta, hogy minden korábbinál intenzívebb az együttműködés a két ország között. Sánchez mindenekelőtt a környezetkímélő energiaforrások – a hidrogén és a biomassza – közös fejlesztésének stratégiai jelentőségét emelte ki, és arról is beszélt, hogy Marokkó a nyugati hatalmak szövetségese a szélsőségesek elleni harcban, valamint fontos szerepe van az Európai Unió bevándorlási politikájának támogatásában.

A 11 spanyol és 13 marokkói miniszter részvételével zajló egyeztetéseken a felek megállapodtak vámhivatalok megnyitásában az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla határán, amelyeket Marokkó nem ismer el európai területként.

Az intézkedéstől a határ menti szabályozott kereskedelem fellendülését várják. A koronavírus-járvány előtt az érintett határszakaszokon burjánzott az árucsempészet.

A két ország között nem volt mindig ilyen felhőtlen a viszony, különösen Nyugat-Szahara miatt, amely 1975-ig spanyol gyarmat volt, utána Marokkó magához csatolta a terület egy részét. A kapcsolat azt követően melegedett fel, hogy Spanyolország elismerte Marokkó igényét Nyugat-Szaharára. Marokkó azóta erélyesebben lép fel az észak-afrikai spanyol exklávék területére átszökni próbáló migránsokkal szemben.

Ajánljuk még